La revista Mongolia ha estat absolta d’un delicte contra els sentiments religiosos del que va ser acusada per haver publicat un número que contenia bromes i mofes sobre la religió catòlica, en una causa que va tenir com a denunciants al sindicat ultra Manos Limpias. El cas tornava a posar sobre la taula l’ús interessat de la justícia per perseguir opinions contràries a la seva per part d’associacions ultres que utilitzen delictes decimonònics, com l’ofensa als sentiments religiosos. Molts juristes consideren aquest tipus penal desfasat i contrari a la llibertat d’expressió. De fet, la majoria de les denúncies presentades en els darrers 25 anys per aquest tipus penal han acabat resoltes amb arxius o absolucions, com ha estat el cas contra la revista Mongolia i els seus editors, Pere Rusiñol i Darío Adanti, aquest últim també autor de la polèmica il·lustració del pessebre.

Crítica a una festivitat de rellevància social

En una interlocutòria, a la qual ha tingut accés elDiario.es, el magistrat ha conclòs que la revista no va incórrer en el delicte contra els sentiments religiosos denunciat per Manos Limpias, ja que tant la portada com el contingut de la revista que es burlava de la religió catòlica "estan emparats pel dret a la llibertat d'expressió en estar relacionats amb una crítica a una festivitat de gran rellevància social". I això, afegeix la interlocutòria, "amb independència dels sentiments dels denunciants i del caràcter xaró, groller i insuls que pogués predicar-se" pels mateixos.

Pel jutge, a la portada de Mongolia no hi ha intenció d'ofendre els creients mitjançant l'escarni, entès com a burla tenaç que es fa amb el propòsit d'afrontar els sentiments dels membres de la confessió religiosa cristiana”.
De fet, el magistrat creu que es pot sostenir que la intenció de la portada satírica era "criticar, negar o ressaltar la irracionalitat intrínseca al que són dogmes de fe, amb més o menys encert i termes acerbs".

Denúncia de Manos Limpias

La interlocutòria del magistrat Sergio Escalona que va imputar la revista i els seus editors, d’una sola pàgina, es limitava a assenyalar que de la denúncia de Manos Limpias es dedueixen “fets que presenten característiques que fan presumir la possible existència d'infracció penal”. La denúncia, però, no concretava exactament, com exigeix en teoria el dret penal, quins continguts de la revista Mongolia van ofendre els seus sentiments cristians. Mans Netes es limitava a assenyalar que en 14 pàgines del número de desembre del 2022 de Mongolia, “s'aboquen una sèrie de reportatges i articles greument atemptatoris” contra la religió catòlica. A la portada de Mongolia apareixien Josep, la mare de Déu i un dibuix d'una caca somrient representant el nen Jesús, amb el títol: Nadal. Ha nascut el fill de Déu! Igualet al Pare! En la vista celebrada el 26 de juliol de 2023, davant el jutjat d'instrucció 12 de Barcelona, el periodista i un dels editors, Pere Rusiñol, va al·legar que la sàtira del betlem no buscava vexar la religió sinó que està emparat per la llibertat d'expressió en suposar una “crítica social” al catolicisme. Davant el jutge, els editors es van defensar que no pretenien ofendre els sentiments religiosos dels cristians sinó fer crítica social d'un "ultracatolicisme" que, segons la seva opinió, ataca els drets humans.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!