La situació és molt complicada a Catalunya pel que fa a la sequera. La falta de pluges des de fa mesos està posant en alerta a les administracions competents, que ja han activat mesures que de moment no afecten els ciutadans en el dia a dia. Aquest diumenge L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha manifestat la seva preocupació davant la greu situació de sequera que viu el país. El director de l'ACA, Samuel Reyes, ha explicat en una entrevista al programa Via Lliure de RAC1 que "si no plou amb ganes" aquesta primavera, es prendran noves restriccions a partir de l'agost. "En cas que no hi hagi pluja en els pròxims quatre mesos, podríem trobar-nos en una situació d'emergència, el nivell més alt en la lluita contra la sequera", ha explicat Reyes.

Una de les mesures que contempla aquest pla és la reducció del subministrament d'aigua en algunes poblacions de les conques internes i la reducció de la pressió de l'aigua. "Els indicadors marquen que estem en el mínim històric i que no estem a la mitjana, per la qual cosa creuen que entre l'agost i el setembre, depenent de com vagin aquests mesos de primavera, entraríem en situació d'emergència en el sistema Ter-Llobregat i caldria prendre mesures", ha explicat el director de l'ACA. A més, adverteix que aquesta nova fase de restriccions contempla reduir "uns 30 litres per habitant i dia", passant dels 230 als 200 litres.

Segons ha explicat Reyes, aquestes restriccions afectaran a tots els sectors econòmics com restaurants, botigues, gimnasos o hospitals, així com a totes les activitats quotidianes. També preveuen abaixar la pressió de l'aigua per a reduir el consum a les llars, una mesura que segons Reyes, és més eficient que els talls d'aigua. El director de l'ACA ha fet una crida a l'estalvi i a complir amb el pla de sequera, ja que "ha de ploure molt per a poder tornar a una situació de normalitat".

"Per tornar a una normalitat o a un estat de prealerta, cal que el que plou en un any a Barcelona que són uns 500 litres per metre quadrat, ho plogui en un parell de mesos. Però si ploguessin uns 200 o 300 litres a les capçaleres (dels rius), podríem mantenir-nos", ha assenyalat Reyes. Aquesta situació de sequera ha estat present en molts països durant els últims anys i ha afectat greument la disponibilitat d'aigua. Les conseqüències d'aquesta situació, més enllà de l'evident falta d'aigua per a l'ús ciutadà, són moltes i variades, com la disminució dels cabals dels rius, l'augment de la salinitat de les aigües subterrànies i la pèrdua de biodiversitat.