Un costum cada cop més estès a les platges és el d’anar-hi ben d’hora, ocupar un espai amb tovalloles i considerar que això és una reserva amb dret d’ús privat d’un espai comú. La pràctica, que ja originava queixes en temps de la vella normalitat és ara incompatible amb les mesures de distanciament social instaurades per frenar la pandèmia del coronavirus.

A les platges cal evitar aglomeracions i en municipis costaners ja han començat a aplicar mesures contundents, com ara la prohibició de deixar tovalloles o altres estris de platja per reservar espai. En concret, a les platges de Palafrugell (Baix Empordà) ja hi ha cartells on s’avisa que en cas que es detectin tovalloles sense propietari per un lapse de temps superior a la mitja hora, aquestes seran retirades i, de fet, aquest cap de setmana la Policia Local ja n’ha requisat algunes a la platja de Tamariu.

cartell prohibicio tovalloles platja palafrugell acn

Cartell que indica que no es pot deixar la tovallola més de 30 minuts a la sorra / ACN

Segons informa l’ACN, agents policials han començat a aplicar la mesura i s’han endut diverses tovalloles, en aplicació d’una mesura que busca un ús més just de l’espai públic i que afavoreixi la rotació a les vuit platges del municipi.

La majoria dels banyistes s’han mostrat "a favor" d’una mesura que permet "evitar abusos" dels qui només pretenen guardar lloc, mentre que el consistori destaca que fomenta la rotació de persones. En el cas de Palafrugell, a més, cal tenir en compte que és un municipi amb vuit platges, però de mida reduïda, i que habitualment a migdia ja han omplert l'aforament. De fet, en els darrers sis caps de setmana els agents cívics les han hagut de tancar per excés de persones.

agent civic tovallola platja palafrugell acn

Un agent cívic s'interessa per unes tovalloles sense propietari / ACN

Ara, amb l’aplicació de la mesura de requisar tovalloles i estris de platja cal veure quina és la resposta dels usuaris que hauran vist com les seves pertinences han estat retirades i, conseqüentment, s’han quedat sense l’espai de platja del que volien fer-ne ús.

En tot cas, al llarg de la costa catalana ha calgut aplicar des de l'inici de l'estiu mesures per evitar aglomeracions a la platja, entre les quals hi ha hagut el tancament de platges en diversos municipis, el control d'aforament, l'ús de càmeres i fins i tot la possibilitat de prohibir el bany. Ara, la retirada de tovalloles aparentment sense propietari pot arribar a ser una mesura que eviti que reserves d'espai injustes.

 

Imatge principal: Un policia retira tovalloles a la platja de Tamariu / ACN