El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Guàrdia, s'ha mostrat contundent contra l'auge de l'extrema dreta. Aquest dimarts s'ha celebrat el claustre de la UB i Guàrdia ha enviat un missatge a la comunitat universitària davant el perill que la ultradreta assoleixi més quotes de poder a partir de les eleccions generals del 23 de juliol. Concretament, ha parlat amb claredat sobre els perills de blanquejar-la i ha alertat que els valors universitaris (com el rigor, la ciència i el coneixement) es veuen amenaçats. És per això que tant la UB com la resta del sector universitari té l'obligació de preservar aquests valors i utilitzar-los com a resposta davant dels escenaris tant de retrocés com foscor, ha assegurat el rector.

Guàrdia ha volgut acabar la seva intervenció en el claustre amb una "declaració gairebé personal", tot recordant que quan fa de professor assumeix una "immensa responsabilitat" en allò que diu i en allò que fa. Aquesta responsabilitat no li pesa, però sí que la vol fer "extensiva a tots els membres de la comunitat de la Universitat de Barcelona". Per què? Doncs perquè "estem en un entorn en el qual tenim el risc que alguns ens portin a unes realitats molt fosques". "Tenim l'obligació de preservar valors universitaris indiscutibles", ha reivindicat.

 

Valors universitaris: rigor, ciència i coneixement

Entre aquests valors destaquen "el rigor, la ciència i el coneixement", que són "la bandera i la vacuna que ens permet navegar davant la incertesa". "Aquesta reivindicació de valors universitaris us demano si us plau que l'exerciu, que mostreu com el rigor i la ciència són la resposta davant dels escenaris que alguns volen dibuixar de retrocés i de foscor", ha demanat el rector. És així que ha insistit que ser universitari "no és només un títol", sinó que "és un compromís que cal exercir". "Aquests valors són indiscutibles. Davant de l'arbitrarietat hi hem de posar el coneixement. Davant de la foscor hi hem de posar el coneixement", ha reiterat.

"Mai des de la violència, sempre des de la complicitat. Mai des de la imposició, sense des del convenciment. Mai des de l'arbitrarietat, sempre des del rigor", ha afegit. Llavors, Guàrdia ha advertit que "els valors universitaris ara, com sempre, es veuen amenaçats". "Aquells que volen laminar d'una forma contundent i clara les bases sobre les quals hem construït una realitat que ens acull a tots ens trobarà serens, però amb l'argumentari. Nosaltres no ens podem posar de perfil. Som la Universitat de Barcelona", ha conclòs entre aplaudiments.