Aquest divendres es va activar el decret d'emergència i unes 44 persones van acceptar traslladar-se en un alberg municipal per un termini de tres mesos, el regidor de Serveis Socials, David Torrents, ha assegurat aquest dissabte que estan treballant per convèncer un per un aquells qui no van acceptar l'oferiment i que han passat la nit al ras a la plaça del Cotonifici, just a tocar de la nau desocupada, que ha estat blindada i protegida. El consistori també està parlant amb els veïns per abordar els problemes de convivència i soroll que es deriven del campament improvisat, on hi ha fet nit unes vuit persones. Torrents ha detallat que les persones que han declinat l'oferiment són casos complexos que cal abordar de manera individual. "Hi ha qui s'ha negat a dormir en els albergs per la seva pròpia complexitat, i hem de treballar un parell de dies per convèncer-los i que no dormin al carrer en plena pandèmia i en una època de l'any en què fa molt de fred", ha assenyalat.

Can Bofí Vell

Davant la negativa d'algun dels desallotjats d'anar a un alberg municipal, l'Ajuntament ha ofert la possibilitat que es desplaci tot aquell qui així ho vulgui al centre d'acollida municipal de Can Bofí Vell, sempre que els serveis socials locals tinguin coneixement de la seva circumstància a través d'un informe de vulnerabilitat. L'oferiment, a més, encaixa amb l'Operació Fred, que proveeix de sostre a aquelles persones que solen dormir al carrer en els mesos en què es registren les temperatures més baixes de l'any, fins al març.

Paral·lelament, el consistori està en contacte amb els veïns, entenent la problemàtica que genera la presència d'un nombre de persones al carrer que va en augment a mesura avança el dia. "Hem de resoldre els problemes de convivència com més aviat millor", assegura Torrents, que preveu que l'acampada de la plaça del Cotonifici no s'allargui més enllà del cap de setmana si tothom s'avé a rebre l'ajuda dels serveis socials. Aquest dissabte al migidia, l'alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, s'ha reunit amb part del veïnat a la mateixa plaça, on els ha traslladat la voluntat de posar punt final a l'ocupació de l'espai públic a partir de trobar solucions amb els casos que no han volgut ser encara reallotjats. "Treballem per la mediació i el diàleg, i confiem que en pocs dies les persones que pernocten aquí puguin tenir una altra solució, no ens avançarem a altres escenaris", ha detallat Guijarro.

Esforços limitats

Tant Torrents com Guijarro han remarcat que els esforços que es poden fes des de l'administració local són limitats i que cal els de l'estatal, amb una tasca centrada en la regularització de les persones que sense documents difícilment poden accedir a ofertes laborals o a un contracte de lloguer d'un habitatge. "Cal una taula amb tots els agents i administracions que hi tenen competències per donar solucions, cadascú des de la parcel·la que li pertoca", ha assenyalat Guijarro.

En total unes vuit persones han dormit aquesta nit a la plaça, fins que poc després de les 8.15 h agents de la Guàrdia Urbana els han despertat per recollir tot el campament perquè els operaris del servei de neteja poguessin treballar a l'espai. Tot i que inicialment els presents al lloc eren els que han dormit en les tendes muntades a la plaça, a mig matí ja hi havia una vintena de persones fent-hi vida, procedents la majoria d'altres naus ocupades de l'entorn.