Bona part dels desallotjats de la nau del carrer Progrés de Badalona han passat la nit a la plaça Contonifici del barri del Gorg, just davant de l'immoble. "No tenim on dormir i ens quedarem aquí", ha explicat Ansoumani Kouyate, un jove provinent de Guinea Conakry.

L'acampada té lloc en contra de la voluntat del consistori, que ahir en veu del seu alcalde, Rubén Guijarro, va dir que no permetria aquest tipus d'assentaments. Tot i això, la Guàrdia Urbana els ha deixat passar la nit i només ha estat present al lloc per vigilar que no hi hagués incidents. La majoria dels desallotjats havia demanat, sense èxit, ajuda a compatriotes que viuen en altres naus o fins i tot en pisos, però no troben, per ara, un espai on reallotjar-se.

 

Serveis socials

Els desallotjats desconfien de l'ajuda que els ofereix l'Ajuntament de Badalona i la majoria té por d'adreçar-se a l'administració perquè no tenen la situació regularitzada al país. De fet, els serveis socials municipals només van atendre sis persones aquest dijous i totes van rebutjar pernoctar al centre d'acollida municipal de Can Bofí Vell.

L'alcalde de la ciutat, Rubén Guijarro, va afimar en una roda de premsa poques hores després del desallotjament que els serveis socials de la ciutat "atendran les persones que hagin estat declarades en situació de vulnerabilitat" i s'ha compromès a seguir en contacte amb els veïns del barri del Gorg. Ha aprofitat per recordar desallotjaments en altres ciutats de naus on vivien persones amuntegades i ha advertit que aquesta problemàtica "no es pot resoldre de forma aïllada ni únicament amb implicació municipal".

Aquest divendres un equip de serveis socials especialitzat en sensellerisme treballa amb el col·lectiu per continuar buscant solucions a la situació, segons han explicat fonts municipals. A l'acampada de la plaça Contonifici, però, la sensació que tenen molts dels desallotjats de la nau és d'abandonament.

Nit molt freda

En declaracions a l' ACN els desallotjats afirmen que la primera nit al ras  ha estat "molt freda" i admeten que els ha costat molt agafar el son. "No es pot dormir amb aquest fred. T'has d'intentar escalfar caminant i anant d'aquí a allà", detalla Ansoumani Kouyate. El jove guineà viu amb desesperació la nova situació, que assegura que és pitjor que les ja males condicions de l'interior de la nau. 

Durant la nit, i també aquest matí, la Guàrdia Urbana de Badalona vigila la plaça. Els acampats detallen que hi ha hagut dues patrulles i un furgó vigilant-los, mentre que aquest matí ja quedava només una patrulla fent tasques de vigilància. La nit ha transcorregut sense incidents destacats i només se'ls ha advertit en alguna ocasió per posar música o fer soroll. 

Per la seva banda, l'Ajuntament de Badalona no ha explicat quina és l'estratègia policial respecte l'acampada després que aquest dijous el mateix alcalde de la ciutat, Rubén Guijarro, expliques en una compareixença davant els mitjans de comunicació que no permetria cap acampada il·legal a la ciutat. De moment, aquesta primera nit ho han permès. 

Segons ha pogut saber Elnacional.cat, l'ANC acaba de fer una aportació de 200 euros per ajudar els damnificats del desnonament de la nau del carrer Progrés.