Els Mossos d'Esquadra tindran a partir d'ara la figura de l'instructor forense que s'incorpora a la Divisió de Policia Científica. Quan acabi la primera promoció a finals de mes hi haurà 30 instructors forenses que treballaran en la investigació criminal a tot el territori català.

Es tracta d'un "rol que encara no estava integrat en l'estructura d'investigació", segons explica a El Nacional el cap de la Divisió de Policia Científica, Miquel Àngel Garcia, que ara coordinarà la investigació i la unitat de Policia Científica. "Fins ara la policia científica treballava per investigar aquelles especialitats independents com balística, genètica, química, fotografia... El problema, que hem vist amb l'evolució de la tecnologia, que ens està aportant recursos que cada cop ens resolen més problemes, és que, en casos molt complexos, on és rellevant l'ús d'aquesta tecnologia, és molt important que hi hagi un vincle d'unió entre la part d'investigació, i la part de policia científica, per donar-hi suport", explica Garcia.

Policia Científica inspector forense - CME

Els instructors forenses treballaran en tres àmbits: en casos complexos, atemptats terroristes i incidents amb víctimes múltiples. I tindrà dues fases d'actuació: durant la investigació i instrucció del cas i en el judici. "No és una figura de la qual abusarem, perquè la destinarem només allà on creiem que aporta un valor", diu Garcia. 

L'instructor forense té la capacitat d'endreçar totes les proves "en un ordre coherent", sense que la recollida d'indicis puguin malmetre altres proves que es puguin fer o que es trobin a l'escena del crim, i pot proposar noves proves a l'instructor del cas. Representa una ajuda tècnica de coordinació i farà el control de tota la investigació en casos complexos que a l'investigador se li escapin.

La nova tecnologia del CSI dels Mossos

A partir d'ara els mossos podran revisar i inspeccionar en detall l'escena del crim sense trepitjar-la. Mitjançant un vídeo fet des del lloc dels fets, l'investigador es transportarà a l'escena del crim. S'hi podrà moure i accedir als indicis sense malmetre el lloc dels fets.

 

Les noves tecnologies seran claus, tant en la instrucció dels casos com en els mateixos judicis. "Fins ara treballàvem amb atestats però hem introduït un element tecnològic que ens pot traslladar a l'escena del crim. És un vídeo real, que enregistrem i ens podem moure dins l'escena del crim, podem accedir als indicis i puc traslladar-me al lloc dels fets i veure-ho com ho estaria veient l'investigador en el moment en que estava fent la inspecció ocular: veure on era el ganivet, l'arma, el cos", explica el cap de la Divisió de la Policia Científica. 

La tecnologia permet clicar sobre les proves i consultar les diligències que hi ha obertes i fins i tot els resultats del laboratori, en el cas que s'hagin fet proves d'ADN, o si hi ha detinguts relacionats. 

Com no havíeu inventat això abans?

La nova metodologia, tant la tecnologia com la figura de l'instructor forense, s'han valorat amb la judicatura i la fiscalia. "Com no havíeu inventat això abans?", diu Garcia que els van transmetre jutges i fiscals.

Fins ara era el cap de la investigació qui s'encarregava de posar ordre a tot, però sense estar especialitzat. "Tenen molta experiència i saben explicar-se molt bé, però com que cada vegada hi ha tecnologia més avançada vam notar que hi havia coses que no s'acabaven d'explicar amb prou claredat", explica el cap de la Policia Científica.

"Al no tenir la figura de l'inspector forense no teníem ningú que anés a un judici a explicar-ho tot", concreta Miquel Àngel Garcia.

60 inspectors forenses a la vista

En total es faran dues promocions d'inspectors forenses. La primera començarà a treballar aquest mes de desembre. La segona sortirà d'una propera promoció.

Els primers 30 inspectors forenses són comandaments que ja treballen a la Policia Científica. De fet, només els agents d'aquesta unitat hi poden accedir. "Cal capacitació tècnica i capacitat de dirigir", conclou Garcia.