Milers de fidels s'han amuntegat aquest dissabte a la nit a la catedral de Chiclayo, humil ciutat del Perú de la qual va ser bisbe entre 2015 i 2023 el cardenal nord-americà Robert Francis Prevost, que des d'aquest dijous és el papa Lleó XIV. Entre càntics de "Papa, amic, Chiclayo està amb tu", els veïns han assistit a una missa oficiada a la plaça central de la localitat peruana per l'actual bisbe, Edinson Farfán. "La ciutat de l'amistat, ciutat eucarística, va acompanyar en el seu peregrinar al sant pare Lleó XIV perquè ara acompanyi i guiï a l'Església universal des de Chiclayo, des d'Amèrica Llatina, el continent de l'esperança per al món sencer", ha clamat l'actual bisbe davant dels fidels.
L'atri de la catedral ha servit com un immens altar per a una de les celebracions més especials que ha viscut la ciutat ubicada al nord del país andí, en la qual els chiclaians han celebrat el que consideren el seu papa. Ho han fet amb cors, orquestres, cantants i pantalles gegants. "Se'ns ha donat un pastor segons al cor de Crist", ha dit el bisbe successor de Robert Prevost, davant de la multitud, que ha respost amb aplaudiments i crits d'alegria. Farfán ha assegurat que el nou papa es va deixar evangelitzar per "la gent senzilla" d'aquesta terra i que sempre va caminar al costat del poble. "Sens dubte, Chiclayo està al seu cor", ha afirmat el bisbe. Els fidels també han aplaudit davant de la invitació de Farfán al papa perquè visiti de nou la localitat peruana.
Després de la missa, alguns assistents han recordat el que va ser el seu bisbe i ara és el papa. Una jove li va donar la seva primera comunió i una altra recordava les seves homilies a la catedral. Clara, a primera fila, ha explicat en declaracions a EFE que una vegada, després d'una missa que va oficiar Prevost, la seva petita neboda "en la seva innocència" li va demanar una foto "amb el papa" perquè pensava que era el pontífex. "Vaig riure i vaig dir com serà papa algú que viu a Chiclayo", ha afegit. Un grup expressava el seu desig que Lleó XIV vingui aviat a visitar-los a la que és també la seva ciutat: "El papa és chiclaià", han cridat.
"Va ser un més, no va ser el bisbe"
A Chiclayo, sobretot al districte de San Antonio, una de les zones humils als afores de la localitat peruana, moltes persones ho recorden amb afecte. "Ell va venir, va compartir amb nosaltres i va ser un més, no va ser el bisbe, va ser un més de nosaltres. Imaginin-se que ara tenim l'orgull, dona fins a ganes de plorar, perquè tanta emoció ens dona que jo, als 76 anys, tinc un papa que conec, amb el que he compartit, he caminat", expressa en declaracions a EFE la voluntària d'un menjador social inaugurat pel llavors bisbe Prevost. "Ens assabentem que monsenyor Prevost era el nou papa just quan anàvem a servir el dinar, plorem, ens abracem, va ser una emoció enorme", afegeix.
Missa a Chiclayo, Perú, pel papa Lleó XIV / EFE
"Ens ha deixat molt ensenyament, sobretot la virtut de la caritat, arribar a les persones d'extrema pobresa, l'aliment no ha de faltar a cap casa del món", ha afegit una altra voluntària. "Va arribar aquí, perquè realment veia la necessitat del poble", afegeix Rosa, la cuinera del centre. El 2019, davant de l'arribada massiva de migrants veneçolans al Perú, "que eren als carrers, sense res," el llavors bisbe de Chiclayo va convidar les parròquies de la seva diòcesi a obrir les portes i va obrir menjadors socials en diversos punts de la ciutat. El menjador està envoltat de terra i aquell dia van regar abundantment "perquè estigués verd i bonic per a l'arribada del bisbe", però es va crear gran quantitat de fang. Detallen que a Prevost no li va importar, va posar les seves sabates en el fang, i va menjar amb els migrants arròs, amanida i pollastre.
Pelegrinatge a la casa natal del Papa, a Chicago
Un altre punt que és molt visitat aquests dies és la casa on el papa Lleó XIV va passar la seva infantesa, fins que va entrar al seminari amb només catorze anys i es va fer després missioner agustí. Nombrosos catòlics desfilen aquests dies pel 212 del carrer 141 de Dolton, una localitat humil els afores de Chicago, afectada per l'atur —fa dècades era una zona industrial, ara en decadència— i la violència ocasional entre colles juvenils. Realment, la casa natal de Robert Prevost és una petita caseta ara sense propietari i que fins fa poc estava en venda. "Això ha passat a ser un monument nacional, i espero que almenys serveixi per unir a la comunitat en aquest barri", ha dit un veí, Paul Heller, en declaracions a EFE.