L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha engegat un projecte pilot de silvopastura als boscos del Baix Llobregat per demostrar l'eficàcia d'aquesta estratègia de gestió forestal en l'adaptació dels boscos al canvi climàtic i per fer-los més resilients. Aquesta setmana s'ha introduït un ramat de 40 cabres i 15 rucs a la finca de Can Colomer, a Sant Climent de Llobregat (Baix Llobregat) després d'haver-hi fet diferents aclarides forestals per reduir la massa arbòria. El cap d'Infraestructura Verda a l'AMB, Jesús Fernández, detalla que amb el treball del bestiar s'aconsegueix "reduir vegetació i, per tant, combustible per reduir el risc d'incendi". A la vegada, permet també "adaptar la superfície forestal a les noves condicions climàtiques".

cabres muntanyes del baix foto acn
Les cabres de les Muntanyes del Baix / Foto: ACN

 

rucs muntanyes del baix foto acn
Els rucs de les Muntanyes del Baix / Foto: ACN

L'actuació es fa en poc més d'un centenar d'hectàrees, segons detalla la cap de l'oficina de Gestió Ambiental d'Infraestructura Verda a l'AMB, Laura Cid. En 58 hectàrees s'ha fet una aclarida "intensa" de la massa forestal, mentre que hi ha unes altres 50 hectàrees on l'aclarida ha estat més "suau". "En tots dos casos s'entra el bestiar perquè facin el manteniment i se'n farà un seguiment de la seva evolució, per veure com s'adapta el territori als efectes del canvi climàtic", explica Cid. Pels tècnics de l'AMB, la creació de zones on el ramat pugui "treballar" és una de les millors maneres per fomentar la gestió forestal. 

 

El projecte disposa d'un pressupost de 322.524 euros, dels quals la UE n'aporta 122.559 € (un 38%), i està previst que finalitzi a finals de setembre del 2026. Al llarg d'aquests dos anys “s'anirà fent un seguiment exhaustiu dels resultats d'aquest pasturatge i dels treballs forestals realitzats prèviament, expliquen des de l'AMB. La finca de Can Colomer és un 'laboratori' a l'aire lliure per comprovar l'eficàcia de la silvopastura, que també es porta a terme a altres finques de Catalunya, Castella i Lleó i França, en el marc del projecte AgroForAdapt. Els sistemes agroforestals que s'han promogut a la finca de Can Colomer són la combinació de vegetació llenyosa (arbres i arbustos) amb activitat ramadera per obtenir beneficis de les interaccions.

Què és la silvopastura?

Un sistema silvopastoril és la pràctica de la integració d'arbres, farratge i el pasturatge d'animals domesticats d'una manera mútuament beneficiosa. Utilitzant els principis del pasturatge gestionat i és una de tantes maneres diferents d'agroforesteria. Els sistemes silvopastorils manejats adequadament poden augmentar la productivitat general i els ingressos a llarg termini a causa de la producció simultània de cultius d'arbres, farratges i bestiar. També poden proporcionar beneficis ambientals com la captura del carboni. El sistema silvopastoril és una de les formes més antigues de l'agricultura, i s'ha practicat a moltes parts del món durant molts segles. Es diferencia d'un sistema agroforestal en el fet que el sistema silvopastoril incorpora la ramaderia. És una de les estratègies d'adaptació a l'escalfament global per a les activitats econòmiques en zones rurals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!