No cal passar per l'altar per formalitzar una relació als ulls de l'administració pública. Dues persones poden triar registrar-se com una parella de fet, sense necessitat de contraure matrimoni. A Catalunya, les parelles de fet es troben en un règim lleugerament diferent de la resta de l'Estat, per com estan recollides al Codi Civil català. Tanmateix, aquesta particularitat de les parelles de fet a Catalunya trontolla, ja que el Tribunal Constitucional té sobre la taula una qüestió d'inconstitucionalitat de l'article del Codi Civil català que fixa els supòsits per reconèixer les parelles de fet. Al marge d'aquest procés judicial, quines són les diferències entre matrimoni i parella de fet? 

Les parelles de fet

Segons el Codi Civil català, la figura de la parella de fet reconeix la unió entre dues persones que estableixen que tenen una relació compromesa sense estar casades. Per poder ser considerat parella de fet, la relació ha de complir qualsevol d'aquests tres requisits: que hagin conviscut durant dos anys, que tinguin fills en comú empadronats a Catalunya i que formalitzin la relació en escriptura pública davant notari.

Justament, són aquests requisits els que ara estan davant del Tribunal Constitucional, ja que moltes parelles que compleixen els requisits no s'han registrat formalment. La decisió del jutjat podria deixar a la intempèrie milers de parelles en considerar que conviure i tenir un fill en comú no és prou per demostrar que són parella de fet.

Els matrimonis 

La definició d'un matrimoni és més familiar per a la majoria de ciutadans, ja que tradicionalment ha estat l'opció més triada perquè una parella sigui reconeguda davant dels òrgans públics. Els matrimonis són unions estables i voluntàries que poden ser oficiades per cerimònies civils o religioses. Per ser reconegudes calen dos testimonis i estar inscrit al Registre Civil.

Diferències de drets i reconeixements entre matrimonis i parelles de fet

Tant els matrimonis com les parelles de fet són unions oficials, però triar una o una altra aporta un reconeixement de drets diferent. Sobretot, en referència a ruptures o en cas de mort d'un dels membres. Per exemple, davant una ruptura, si hi ha fills involucrats les mesures previstes per a un matrimoni o una parella de fet són la mateixa, ja que es prioritza el benestar dels infants.

En canvi, si hi ha una ruptura sense fills pel mig, qui es queda l'habitatge? Aquí sí que hi ha diferències. En el cas dels matrimonis, l'habitatge se'l queda el cònjuge més necessitat i pel que fa a les parelles de fet, el titular del pis o la casa se'l queda. Si hi hagués fills en l'equació, la residència passaria a mans de la persona que es quedi amb la custòdia, en els dos casos. 

També hi ha diferències pel que fa a l'accés d'una pensió compensatòria. En el cas dels matrimonis quedarà recollit en les capitulacions matrimonials quina mena de règim econòmic estableix la parella: separació de béns, societat de guanys o règim de participació. A més, el cònjuge més desfavorit té dret a percebre una prestació econòmica que l'ajudi a mantenir el nivell de vida que tenia durant la parella. Tanmateix, les parelles de fet també han d'escollir un règim econòmic, però no se'ls reconeix la pensió. Tot i que sí que es pot preveure reclamar una pensió d'aliments per a un màxim de tres anys i en condicions determinades. 

Finalment, també hi ha notòries diferències en cas de mort. En els matrimonis, si un dels cònjuges mor es preveu de forma automàtica accedir a una pensió de viduïtat. Pel que fa a les parelles de fet, a Catalunya, si estan inscrites formalment i acrediten viure juntes a través del padró poden accedir a aquesta pensió. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!