Cada vegada que encens la teva rentadora, tens a les teves mans l'oportunitat de no només mantenir la teva roba impecable, sinó també de reduir la teva empremta energètica i allargar la vida útil de l'electrodomèstic. Tot i que la rentadora no és el consumidor més gran d'electricitat a casa teva, comprendre quant consumeix i com pots optimitzar el seu rendiment és crucial per estalviar a la factura de la llum i ser més sostenible en el teu dia a dia.

🥵 Quant consumeix un aire condicionat? La temperatura ideal per estalviar la factura de la llum
 

Quanta energia consumeix una rentadora?

El consum d'energia d'una rentadora varia segons diversos factors, com la temperatura de l'aigua, la durada del cicle i la capacitat de càrrega. De mitjana, una rentadora representa l'11,8% de la despesa de tots els electrodomèstics i el 3% del consum elèctric total d'una casa. Segons la Xarxa Elèctrica d'Espanya, l'ús mensual d'una rentadora durant unes 30 hores implica una despesa d'aproximadament 20,5 kWh, contribuint a un consum anual de 245 kWh i un cost estimat de 70,56 euros, segons l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (IDAE).

Factors que influeixen en el consum

L'eficiència energètica de la teva rentadora depèn de decisions clau, com la temperatura de l'aigua i la durada del cicle. Per entendre quant consumeix per hora, és essencial conèixer la potència del teu aparell. Per exemple, una rentadora de 1.500 W que trigui 60 minuts a completar un cicle consumirà al voltant d'1,5 kWh, la qual cosa, a un cost mitjà de 0,1526 €/kWh, es tradueix en aproximadament 6,9 euros al mes.

Consells per reduir el consum de la rentadora

  • Utilitza aigua freda: Contràriament al mite que només l'aigua calenta neteja eficaçment, l'aigua freda és suficient per a la majoria de les peces. A més, escalfar l'aigua constitueix el 80-85% del consum elèctric de la rentadora.
  • Programes curts: Els cicles curts de 15-45 minuts són ideals per a rentades diàries, estalviant energia en comparació amb programes més llargs.
  • Programa ECO: Malgrat la seva durada estesa, el programa ECO redueix el consum elèctric en un 33%, segons l'OCU.
  • Detergent adequat: L'excés de detergent genera més escuma, obligant la rentadora a treballar més i augmentant el consum energètic.
  • Omple el tambor correctament: No sobrecarreguis la rentadora; deixa mitjà palmell d'espai entre la roba i el "sostre" del tambor.
  • Evita la centrifugació: Si les condicions climàtiques ho permeten, prescindeix de la centrifugació per a un estalvi addicional.
  • Treu la roba ràpidament: No deixis les peces a la rentadora després del cicle per minimitzar les arrugues i reduir la necessitat de planxar.
  • Neteja del filtre: Manté la teva rentadora eficient amb una neteja regular del filtre.

L'etiqueta energètica, classificada de la A a la G, proporciona informació crucial sobre l'eficiència de la teva rentadora. Optar per electrodomèstics més eficients no només beneficia la teva butxaca sinó que també contribueix a la sostenibilitat ambiental.