Amb l'arribada anticipada de l'estiu i les altes temperatures que s'estan registrant els darrers mesos, l'ús de l'aire condicionat s'ha tornat una necessitat en moltes llars i llocs de treball. No obstant això, el seu ús prolongat pot resultar en factures elèctriques exagerades. Com podem utilitzar l'aire condicionat de manera eficient per minimitzar la despesa energètica?

🧾 Com estalviar a la factura de la llum?
 

Consum d'electricitat de l'aire condicionat

El consum elèctric d'un aire condicionat varia segons el tipus i la grandària de la unitat. Els aparells d'aire condicionat centrals solen consumir entre 3000 i 3500 watts per hora, mentre que les unitats de finestra utilitzen entre 900 i 1440 watts per hora. Les unitats portàtils tenen un rang de consum que va des dels 2900 fins als 4100 watts per hora.

Mesures per estalviar energia 

Per reduir el consum d'energia de l'aire condicionat, es poden prendre mesures com l'ús de ventiladors de sostre, la instal·lació de persianes o cortines per bloquejar la llum solar directa, l'adopció d'un termòstat intel·ligent que ajusti automàticament la temperatura segons les condicions exteriors i la presència de persones a casa, i l'ús del mode ECO, que redueix el consum en emprar menys capacitat del compressor.

Un dels principals factors a tenir en compte és la temperatura a la qual es programa l'aire condicionat. Segons l'Institut per a la Diversificació de l'Estalvi i l'Energia, del Ministeri d'Indústria, Energia i Consum, la temperatura ideal per a un ambient d'habitatge es troba entre els 23 i els 25 graus Celsius. Mantenir el termòstat dins d'aquest rang no només proporciona un ambient confortable, sinó que també ajuda a reduir el consum d'energia i, en conseqüència, la factura elèctrica.

Cada grau per sobre dels 25 graus incrementa el consum d'energia entre un 5% i un 7%, mentre que cada grau per sota dels 23 graus també augmenta el consum i la factura, a més de generar un ambient més sec. Per tant, ajustar el termòstat dins d'aquest interval pot resultar en un estalvi significatiu a llarg termini.

Els consells de l'OCU

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) també ofereix recomanacions per maximitzar l'eficiència energètica de l'aire condicionat. Suggereixen seleccionar equips amb alts nivells d'eficiència energètica, preferiblement amb etiquetes A++ o A+++, ja que poden reduir el consum elèctric fins a un 30% en comparació amb models menys eficients.

A més, l'OCU aconsella ajustar la temperatura de l'aire condicionat a uns 8 graus per sota de la temperatura exterior. Per exemple, si la temperatura exterior és de 33 graus, es recomana configurar l'aire condicionat a uns 25 graus en lloc d'establir-lo a 20 graus, la qual cosa ajudarà a mantenir un equilibri entre confort i eficiència energètica.

És important tenir en compte que diversos factors externs poden influir en el preu de l'electricitat, com la demanda d'energia, el cost del gas, el preu de les emissions de CO₂ i la producció d'energies renovables.