Alguns mesos de l'any, ens emportem un bon ensurt en rebre la factura de la llum. Estalviar en el rebut de la llum és un objectiu de moltes cases i famílies, ja que aquesta despesa pot marcar la diferència en els estalvis de final de mes. És per això que buscar mètodes per a estalviar a la factura de la llum s'ha tornat una cosa fonamental avui en dia. En aquest article et donarem diversos consells pràctics i petits hàbits en el teu dia a dia que t'ajudaran a estalviar energia. 

💡 Bo social de la llum: què és i com sol·licitar-lo
 

Com estalviar a la factura de la llum?

Estalviar en la teva factura de la llum no és una tasca complicada i implica, sobretot, sentit comú. A continuació, et deixem uns quants consells i trucs perquè no t'espantis cada cop que t'arribi el rebut. 

1. Utilitza bombetes LED

Un petit canvi a casa teva que pot millorar el teu rebut de la llum és canviar les bombetes tradicionals per unes de LED. Les bombetes LED tenen molts beneficis respecte a les incandescents:

  • Suposen un estalvi d'energia i diners d'un 80-90%.
  • Generen la mateixa quantitat de llum 
  • Les bombetes LED tenen una vida útil d'entre 20.000 i 50.000 hores, mentre que les tradicionals duren només unes 2.000 hores.
  • Tot i que el preu de les bombetes LED és lleugerament més elevat, en tenir una durada superior i una despesa d'energia inferior, acabaràs compensant la diferència.
Bombilla LED
Bombeta LED

2. Ajusta la temperatura de la nevera i el congelador

La nevera i el congelador són dos dels electrodomèstics que més gasten, però pots reduir el seu consum fàcilment amb la temperatura adequada. Els experts afirmen que la temperatura ideal per a la teva nevera és de 4° i la del congelador entre -18° i -25°. A més, amb els aparells actuals no fa falta canviar aquesta temperatura en els mesos d'estiu, ja que quasi tots porten un sistema integrat de regulació de temperatura, de manera que l'aparell s'adapta sol. D'aquesta manera aconseguiràs estalviar a la factura de la llum. 

A més a més, una cosa que has d'evitar perquè la teva nevera no gasti més del compte és l'acumulament de gel. Assegura't de netejar la nevera cada dos mesos per a evitar-ho. 

3. Tria programes de rentat eco i de baixa temperatura a la rentadora i rentavaixelles

La rentadora i rentavaixelles també són dos dels electrodomèstics que més pes tenen en la nostra factura de la llum i, per tant, convé adequar el seu ús per a reduir el consum d'energia. Un dels canvis més simples que pots fer és triar els programes eco. Segons l'OCU, aquests, poden reduir el consum d'electricitat en un 33% i un 36% d'aigua respecte als programes normals. Aquests programes duren més que els normals, normalment s'allarguen fins a 2 hores i 15 minuts. 

4. Desendolla els carregadors i apaga completament els electrodomèstics en 'stand-by'

Alguns mals costums que ens fan gastar més energia del compte és deixar connectats els carregadors a l'endoll i no apagar totalment els aparells. En el cas dels carregadors, tot i que no tinguin cap mòbil ni aparell connectat, continuen consumint energia. El mateix passa amb les llums petites dels aparells com el televisor o impressora, per tant, és més recomanable apagar-lo totalment si no l'has de fer servir en les pròximes hores.

5. Aprofita al màxim la llum natural

Aprofitar la llum natural de casa teva pot estalviar-te molta energia i també pot millorar la teva qualitat de vida. Intenta distribuir els espais de casa teva en funció de la seva llum natural. Per exemple, si has de passar moltes hores en un despatx o zona de treball, assegura't que aquest estigui en una zona ben il·luminada per a no tenir les llums obertes innecessàriament. 

Pintar les parets i sostres de tons clars també t'ajudarà a aprofitar la llum natural.

6. Aprofita les tarifes per discriminació

Les tarifes per discriminació horària ofereixen tres preus de la llum diferents segons l'hora del dia en què la gastis:

  • Hora punta (el més car): Entre setmana de 10 a 14 hores i de 18 a 20 hores. 
  • Horari pla: Entre setmana de 8 a 10 hores, de 14 a 18 hores i de 22 a 00 hores
  • Horari vall (el més barat): De 00 h a 8 h entre setmana i tot el dia els caps de setmana i festius.

Per tant, si t'és possible adaptar el teu horari, és recomanable que evitis les hores punta i que intentis fer el major ús dels electrodomèstics dintre la franja d'horari pla o vall. 

7. Inverteix en electrodomèstics amb eficiència A+ o superior

A l'hora de comprar un electrodomèstic, aquests sempre porten una etiqueta d'eficiència energètica. Com més eficient sigui l'aparell (A o superior), més electricitat estalviaràs. Tot i que aquests electrodomèstics acostumen a ser una mica més cars que els de menys eficiència, tenint en compte que cada electrodomèstic dura anys, et pots acabar estalviant centenars d'euros. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!