El jutjat de primera instància i instrucció 5 de Manresa ha deixat a un pas el judici als sis mossos acusats d'una agressió racista contra un jove a Sant Feliu Sasserra, al Bages el 2019. Segons la resolució del magistrat, hi ha "indicis raonables i suficients" per considerar que els fets podrien constituir un delicte contra la integritat moral i un delicte de lesions. Per això el magistrat obre ara el termini de deu dies perquè fiscalia i acusació presentin els seus escrits per demanar obertura de judici oral o l'arxiu de la causa. L'acusació assegura que el 10 de gener sis mossos van agredir i vexar un jove durant una actuació policial.

Tal i com recull l'escrit del jutge, l'acusació manté que sis agents van detenir el jove, que va ser "humiliat i agredit". La defensa del jove assegura que els mossos el van escopir, colpejar i li van fer puntades de peu. A més, diuen que se'l va amenaçar i li van proferir diversos insults i vexacions racistes.

 

 Prop de la 1 de la matinada de l'endemà el jove va ser atès a un hospital, on es va acreditar que tenia contusions a diverses parts del cos.

Segons el jutge, el presumpte comportament "agressiu, degradant i vexatori" dels sis agents contra el detingut podria constituir un delicte contra la integritat moral, ja sigui per acció dels que ho van dur a terme com per omissió dels agents que no ho van impedir. El magistrat també apunta que el presumpte delicte de lesions es mostraria acreditat per l'informe d'urgències.

A principis de febrer la defensa del jove va renunciar a fer una roda de reconeixement dels sis agents dels Mossos per tal de "preservar la integritat i salut" de la persona agredida. Van argumentar que suposaria "una gran càrrega haver d'identificar als seus propis agressors dos anys després dels fets" i "sota una pressió excessiva".

Els fets

Els fets van tenir lloc el gener del 2019 a Sant Feliu Sasserra (Bages) quan Wubi sortia de casa seva mentre la policia hi estava intervenint per un desnonament. Els agents el van tirar a terra, el van colpejar i el van insultar, segons va fer públic en aquell moment SOS Racisme.

L'agredit va gravar amb el mòbil com els agents li deien "negre de merda, racista és poc" o "tu ets un mono". Wubi i la seva família van denunciar els fets. El jutjat d'instrucció número 5 de Manresa va obrir  diligències contra sis agents del cos de Mossos d'Esquadra arran de la denúncia que va presentar el jove de 20 anys per la presumpta agressió racista.

Les diligències es van obrir el passat mes de febrer del 2019 per un delicte de lesions i un delicte contra la integritat moral. El denunciant ja va declarar i es va ratificar en la denuncia. Els sis investigats van ser citats al jutjat el passat mes d'octubre del 2019 i es van acollir al seu dret a no declarar. 

Dos sergents dels Mossos d'Esquadra de l'Àrea de Recursos Operatius de la Regió Policial Central van identificar les veus de cinc dels agents implicats en l'agressió racista ocorreguda el passat 19 de gener de 2019 a Sant Feliu Sasserra (Bages). Inicialment aquests agents havien dit que no reconeixien les veus dels seus subordinats, però, unes setmanes més tard, concretament entre el 30 de juny i el 2 de juliol, van tornar a comparèixer davant de la Divisió d'Afers Interns del cos i, després d'escoltar l'àudio un altre cop, van poder identificar la veu d'alguns d'aquests agents.

El Departament d'Interior va aplicar una mesura cautelar de canvi de destinació dels agents implicats en la presumpta agressió, a l'espera de la resolució judicial del procediment obert als jutjats de Manresa. Des de SOS Racisme continuen reclamant que se suspengui de sou i feina els agents implicats i lamenten que sense la pressió mediàtica que va haver-hi, no s'hauria actuat.