Fidels de tot el món es preparen per viatjar a Roma per retre homenatge al papa Francesc, que va morir el passat 21 d’abril. El funeral tindrà lloc aquest dissabte, 26 d’abril, a les 10 del matí, i es preveu que congregui una gran quantitat de persones, tant catòliques com no catòliques. Amb prop de 1.400 milions de catòlics arreu del món, i tenint en compte el carisma personal del pontífex —conegut per les seves polítiques relativament liberals i el seu costum de trucar a ciutadans anònims— és probable que l’homenatge traspassi fronteres confessionals.

Tot plegat coincideix amb un any de màxima afluència turística a Itàlia. Segons dades oficials, el país ja ha assolit xifres rècord de visitants estrangers, i Roma, en particular, està especialment congestionada a causa de l’Any Jubileu del Vaticà. Aquesta celebració, que s’estén durant tot l’any, s’espera que atragui més de 32 milions de pelegrins, als quals cal sumar els 37,3 milions de turistes que ja van visitar el país l’any passat.

papa francesc2 efe
Efe

En aquest context, l’accés als actes commemoratius podria resultar complicat. “Hi haurà una presència mediàtica enorme, molt superior a la que hi va haver per al papa Benet XVI, ja que Francesc era un papa en actiu”, va afirmar Mountain Butorac, guia de pelegrinatges i visites al Vaticà conegut com The Catholic Traveler, en declaracions a CNN abans de la mort del pontífex. Tot i això, Butorac estima que l’assistència podria ser similar a la del funeral de Benet XVI. “No espero xifres ni de lluny comparables a les del funeral de Joan Pau II”, ha destacat, en referència als quatre milions de persones que van acudir a Roma el 2005 per acomiadar el pontífex polonès.

A més del funeral, l’atenció també es dirigirà aviat cap al conclave, el procés mitjançant el qual els cardenals elegiran el pròxim papa. Aquesta trobada, que normalment se celebra entre dues i tres setmanes després de la mort d’un pontífex, atrau tradicionalment una gran afluència internacional. Segons Butorac, molts devots amb limitacions de temps podrien haver de triar entre assistir al funeral o al conclave, un fet que també podria influir en la distribució de les multituds. Sigui com sigui, Roma s’encamina cap a uns dies intensos, plens de devoció, expectació i presència mundial, per acomiadar una de les figures més influents de l’Església en el segle XXI.

Els horaris per acomiadar el papa Francesc

El funeral del papa Francesc tindrà lloc aquest dissabte, 26 d’abril, a les 10 del matí, a la plaça de Sant Pere, davant de la basílica vaticana. L’acte serà obert al públic i no caldrà entrada, tot i que s’espera una assistència massiva i llargues cues d’accés. Abans de la cerimònia final, hi haurà un període de vetlla pública. El fèretre del pontífex va ser traslladat des de la seva residència, la Casa Santa Marta, fins a la Basílica de Sant Pere la matinada de dimecres 23 d’abril. Després d’una cerimònia privada dins la basílica, la ciutadania tindrà l’oportunitat de passar pel davant del fèretre per retre el seu darrer homenatge.

papa francesc3 efe
Efe

Dimecres va estar obert fins a mitjanit. Aquest dijous, des de les 7 del matí fins a la mitjanit. Divendres, l'horari serà de 7 del matí a 19 h de la tarda. A les 20 h tindrà lloc una cerimònia solemne per a la clausura del fèretre, un moment carregat de simbolisme dins del protocol funerari vaticà.

El funeral de dissabte, presidit previsiblement pel degà del Col·legi de Cardenals, inclourà les tradicionals cerimònies de Commendatio i Valedictio, abans que el fèretre sigui introduït novament a la basílica per continuar amb els rituals interns. Un cop finalitzades les cerimònies al Vaticà, el cos del papa Francesc serà traslladat a la Basílica de Santa Maria la Major, situada a poc més de tres quilòmetres a l’est de Sant Pere, on serà enterrat. L’itinerari exacte del trasllat encara no ha estat comunicat per les autoritats vaticanes. Amb la ciutat plena de fidels i visitants en un any marcat pel Jubileu, es preveu una gran mobilització tant ciutadana com mediàtica per acomiadar un papa que ha deixat una empremta profunda en l’Església catòlica i en el món contemporani.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!