El Cos Nacional de Policia ha revelat un informe cal·ligràfic que assenyala a Francesc Xavier Jiménez com a autor dels anònims que va rebre Helena Jubany poques setmanes abans de ser assassinada. Així ho ha revelat l'acusació i és per això que el jutge titular del jutjat de primera instància número 2 de Sabadell ha cridat a declarar el sospitós el pròxim 1 d'abril. Tot i la novetat de la prova, Francesc Xavier J.M. ja estava sent investigat des del passat mes de desembre, en espera d'aquest resultat per presentar-se davant del jutge.

La prova cal·ligràfica apunta Xavi Jiménez com a autor dels anònims a Helena Jubany

Francesc Xavier i Helena Jubany, que va ser trobada morta el 2 de desembre de 2001, quan només tenia 27 anys, es coneixien perquè eren companys de la Unió Excursionista de Sabadell en el moment dels fets. El jutge Juan Díaz Villar va acceptar al desembre les peticions de la Fiscalia per demanar la prova que ara ha posat llum a la foscor. Ara, precisament aquestes proves cal·ligràfiques apunten directament el sospitós com la persona que va escriure les notes anònimes a la jove setmanes abans de ser assassinada. Les dues cartes, escrites a mà que acompanyaven begudes com orxata que havien estat adulterades, han pogut relacionar-se amb ell.

Al primer anònim, es parla d'"orxata", una beguda que l'investigat sabia que agradava a l'Helena, mentre que al segon es fa referència a excursions de la Unió Excursionista de Sabadell i al perfeccionament de l'anglès, qüestions que "formaven part de les converses" entre Jubany i Francesc Xavier. Tot i que sense la prova ja se sospitava de la relació entre el sospitós i les cartes manuscrites, va estar a punt d'esquivar la justícia perquè el jutge li va atribuir aquesta condició l'1 de desembre de 2021, només unes poques hores abans que el delicte prescrivís. L'endemà, el 2 de desembre, es complien 20 anys de la mort de la bibliotecària en un bloc de pisos de Sabadell.

Xavier Jiménez, en el punt de mira després d'anys sense ser investigat

L'acusació particular, però, va aconseguir incloure Francesc Xavier J.M. a la causa després d'aportar uns correus electrònics extrets del disc dur de l'ordinador d'Helena Jubany. Segons el jutge, el contingut de les converses tenia una connexió clara amb els anònims que va rebre la víctima. A més, després del segon anònim, la víctima va dir a una amiga que sospitava de Jiménez, que fins ara no havia estat investigat en la causa. Per tot plegat, el jutge considera que hi ha indicis "seriosos i ferms" que vinculen el sospitós amb el segon anònim enviat a Jubany "i, per tant, amb el crim comès el cap de setmana del 30 al 2 de desembre de 2001, justament ara fa 20 anys". 

Helena Jubany

Helena Jubany va aparèixer morta al 2001 / Arxiu

Les dues cartes, rebudes al setembre i octubre, acompanyaven sempre begudes, primer una orxata i després un suc de préssec, que va prendre i li va fer trobar-se malament i quedar-se adormida. L'endemà d'aquest incident, l'Helena no recordava res del que havia passat i, sospitant que l'havien drogat, va portar el suc a analitzar, donant positiu en benzodiazepina, un potent somnífer. I tot es va torçar finalment el 30 de novembre, quan havia d'anar a treballar a la biblioteca a les tres de la tarda, però no s'hi va presentar, un fet estrany, ja que sempre que arribava tard avisava.

L'endemà, l'Helena havia quedat per dinar amb el seu pare, però no s'hi va presentar i estava il·localitzable. I un dia després, el 2 de desembre, un veí del carrer Calvet d'Estrella va veure el seu cadàver en el pati interior de l'edifici. El seu cos tenia signes de violència: estava despullada i amb cremades a l'alçada de les calces i a una part del seu cabell.