Unes dues-centes persones han sortit aquest dimecres al carrer per evidenciar les incògnites que encara ara envolten els atemptats del 17 d'agost de 2017. Entre altres dubtes, perdura l'interrogant pel que fa a la relació entre l'imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, qui va ser el cervell de la cèl·lula, amb el Centre Nacional d'Intel·ligència. La recent sentència de l'Audiència Nacional fa ara un mes descartava la responsabilitat civil de l'Estat en els atemptats del 17-A, malgrat les declaracions de l'excomissari José Manuel Villarejo en què insinuava que el CNI va permetre donar un "petit ensurt" a Catalunya abans del referèndum de l'1 d'octubre. La mateixa Audiència titllava de "teoria conspirativa" una altra incògnita de les víctimes en què es qüestionava el relat oficial segons el qual es-Satty havia mort durant l'explosió d'Alcanar.

 

Davant d'aquesta situació, la plataforma '17-A Exigim Responsabilitats' havia convocat per avui una protesta davant de la seu de la Comissió Europea a Barcelona, ubicada al Passeig de Gràcia. L'assistència ha estat força important, i des d'una bona estona abans ja s'han vist els primers manifestants, molts dels quals provenien de l'acte d'homenatge que, com cada any, ha tingut lloc a la Rambla, al lloc on la furgoneta va finalitzar el seu recorregut aquell 17 d'agost després de deixar 14 morts. En aquest indret s'hi havien congregat familiars de les víctimes i representants polítics, i també s'hi han apropat un centenar de manifestants que han proferit diversos crits durant la commemoració a favor, precisament, d'aclarir els fets.

Cap a les 12 hores, i amb l'espai davant de la seu europea plena a vessar, un grup de persones que portaven les cares tapades amb mascaretes han desfilat mostrant banderes dels 38 països que van tenir morts i ferits durant els atemptats. La protesta ha continuat posteriorment amb un breu acte musical i també crits com "Volem la veritat" i "17-A, crim d'Estat". Un breu parlament ha celebrat que, durant aquella jornada, Catalunya va actuar "com un país". També ha lamentat les informacions recents que vinculen el CNI amb el cervell de la cèl·lula terrorista, i el fet que el Congrés dels Diputats rebutgés una comissió d'investigació amb els vots del PSOE, PP, Cs i Vox.

Finalment, la plataforma ha volgut entregar a la delegació europea una carta amb un manifest en què s'ha subratllat la possible vinculació de l'Estat en el cas, recordant que va produir-se poc abans del referèndum de l'1 d'octubre. "Ens agradaria conèixer quins passos s'han fet fins ara per exigir responsabilitats i que es jutgin els càrrecs que van planejar la massacre", diu el text. També descriu l'atemptat com un "crim d'Estat", i carrega contra la "manca de respostes" per part del govern espanyol, així com la "inacció" de la Generalitat. És per això que la plataforma confia que la UE sigui capaç d'aprofundir en el cas i assenyalar els responsables.

atemptat barcelona 17A manifestació Carlos Baglietto
Manifestació per aclarir els fets / Foto: Carlos Baglietto

Junts, CUP, ANC i CxRep

L'acte ha comptat amb la presència d'alguns representants polítics, principalment de Junts, en què s'ha vist la diputada Aurora Madaula i la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, així com de la CUP, que ha comptat amb la presència de la diputada Basha Changue. A més, una multitud d'altres plataformes han donat suport a la concentració, com ara l'Assemblea Nacional Catalana i el Consell per la República.