Protecció Civil va activar l'1 d'octubre passat una tecnologia coordinada per la UPC que anticipa l'evolució dels fenòmens meteorològics que poden provocar catàstrofes a dues hores vista. El sistema, que porta dos anys en fase de proves, integra les dades relacionades amb les pluges i les inundacions i les creua amb les dades d'elements cíclics.

Durant el proper any s'hi afegiran les dades relacionades amb la neu, el foc i el vent, per preveure l'impacte de les nevades, dels incendis forestals i de les ratxes de vent. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que aquesta tecnologia va ajudar a preveure l'afectació dels aiguats de les Terres de l'Ebre de fa 15 dies, on es van avançar "amb una fiabilitat molt elevada" les afectacions per poder emetre els avisos corresponents.

Buch ha destacat la fiabilitat de les dades que proporciona aquesta eina. "El que fins ara eren previsions, ara ja són comunicacions que fem amb fermesa i fiabilitat, i per tant cal confiar en els avisos", ha apuntat. El conseller ha dit que les alertes de Protecció Civil "no són perquè sí, sinó per complir", i ha lamentat que la principal part dels morts en les inundacions siguin persones que van amb cotxe.

El Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorologia (Crahi) de la UPC coordina aquest projecte europeu que rep el nom d'Anywhere, i que es desenvolupa de manera simultània en sis regions europees. 

A més de Catalunya, la prova pilot també es fa a Gènova / Regió de Ligúria (Itàlia i França), South Savo (Finlàndia), Cantó de Berna als Alps (Suïssa), Regió de Rogaland (Noruega) i Alta Còrsega (França). El professor de la UPC Daniel Sempere ha exposat que "s'està intentant" que a finals d'any aquest sistema s'implementi a Espanya.