L'impacte psicològic i psiquiàtric de la feina de moderador de contingut va arribar a l'esfera pública fa uns mesos, quan diversos treballadors de la mateixa empresa subcontractada per Meta, CCC Barcelona Digital Services, van denunciar la seva situació. Concretament, es va donar a conèixer que dels 2.000 treballadors, 400 estaven de baixa per les seqüeles psicològiques. Diversos treballadors han optat per denunciar l'empresa davant la justícia per aquesta situació. Ara, per primer cop, s'ha obert un procés per via penal contra el subcontracte de Meta. 

El jutjat d'instrucció número 29 de Barcelona ha admès a tràmit la querella d'un antic empleat del subcontracte de Meta a Espanya pels greus trastorns mentals que va desenvolupar a conseqüència de la seva feina filtrant atrocitats a Facebook i Instagram, segons publica La Vanguardia. Tanmateix, el jutge descarta citar directament Facebook Spain, perquè només gestiona la publicitat. Això no vol dir necessàriament que aquest procés no acabi esquitxant Meta, ja que l'advocat del denunciant es planteja ampliar la querella a la matriu europea de la companyia. 

Anteriorment, la justícia ja ha considerat responsable a CCC Digital Service dels danys psiquiàtrics dels seus treballadors. El passat gener, un jutge va concloure que les empreses de moderació de contingut són responsables dels trastorns mentals que desenvolupen els seus treballadors al lloc de feina. A més, aquest mateix mes de febrer, un exmoderador de contingut ha rebut la incapacitat absoluta per les seqüeles que li ha provocat treballar de moderador de Meta.

Moderant contingut extrem 

La funció principal d'aquests empleats és la de revisar el contingut més brutal que es publica a la xarxa: vídeos d'assassinats, de desmembraments, de violacions o fins i tot de suïcidis en directe. Alguns dels testimonis dels treballadors han explicat que durant una jornada laboral poden arribar a revisar uns 450 vídeos o imatges de contingut extrem. A més, aquests revisors han de tenir una "taxa d'encert" alta, que ascendeix fins al 98%, és a dir, que les seves decisions han de coincidir tant amb les d'altres moderadors com amb la de l'auditor superior. Si la taxa d'encert baixa, poden fins i tot, ser acomiadats. Els informes mèdics de diversos treballadors que han demanat la baixa recullen quadres d'estrès posttraumàtic, ansietat, insomni, depressió i fins i tot intents de suïcidi. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!