El jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, ha ordenat l'ingrés a presó provisional i sense fiança per a Yolanda Martínez i Luna Fernández, les dues dones de gihadistes espanyoles repatriades pel govern espanyol des de Síria. Totes dues, acompanyades de fins a 13 menors, quatre i nou, respectivament, van arribar ahir dimarts a Espanya, procedents de camps de refugiats sirians. Després de quedar a disposició judicial han declarat davant l'Audiència Nacional, que ha optat per enviar-les a presó, investigades per un delicte d'integració en una organització terrorista

A banda de Martínez i Fernández hi havia una tercera dona casada amb un gihadista, però aquesta no ha pogut ser localitzada. El Ministeri d'Exteriors espanyol ha optat per seguir la mateixa línia que la resta de socis europeus, repatriant a aquelles persones que es trobaven en camps de presoners o de refugiats sirians després de la caiguda del Califat. Tant Martínez com Fernández van marxar el 2014, fa gairebé una dècada, cap a Síria per unir-se a l'Estat Islàmic, una història que van explicar en un documental de TVE anomenat "Yihadistas españolas en el limbo". En aquest, una assegurava que confia en el seu marit perquè és una "gran persona". El seu home és un presumpte líder gihadista a la presó. Per la seva part, Luna Fernández, vídua, assegurava que el seu marit només volia el millor per ella i pels seus fills. En aquest documental asseguraven que el més important en la seva vida és l'Islam.  

Preocupa el grau de radicalització dels menors 

Per la seva part, la Fiscalia també ha sol·licitat el seu ingrés en presó provisional i la suspensió de la pàtria potestat per a aquestes dues dones espanyoles que van ser detingudes dimarts en arribar a Espanya. Pel que fa als 13 menors que les acompanyaven, alguns dels quals són orfes i elles se n'han fet càrrec, es troben sota la protecció dels serveis socials de la Comunitat de Madrid. El futur dels menors és un dels grans dubtes que genera la seva repatriació. Per un costat, el més probable és que quedin amb familiars residents a Espanya, però aquesta és una decisió que ha d'autoritzar el departament d'Afers Socials de la Comunitat de Madrid, ja que genera preocupació la possibilitat que alguns dels menors (el més gran té 15 anys) també estiguin radicalitzats. 

També segons la Fiscalia, després d'arribar a Síria l'any 2014 amb els seus marits, hi ha prou indicis per pensar que a partir d'aquest moment van començar a integrar el Daesh, seguint els seus passos. Durant la compareixença davant el jutge Pedraz, el fiscal ha recordat que les dones eren utilitzades per l'autoproclamat Estat Islàmic per satisfer als que lluitaven (i morien, com és el cas d'un dels seus marits) a les seves files, amb la tasca encomanada de tenir i educar els seus fills en els dogmes de l'Estat Islàmic. Per això mateix, preocupa el grau de radicalització dels menors. En el documental de TVE, que es va publicar el 2020, les dones expliquen que només van seguir els seus marits i van negar qualsevol responsabilitat penal, assegurant que ni tan sols sabien que eren a Síria. En aquell moment, ja s'havien dictat ordres internacionals de detenció.