Nou anys després, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha dictaminat que les càrregues policials en el desallotjament del moviment 15-M de la plaça Catalunya van ser injustificades.

La sentència, que s'ha fet pública avui, condemna a dos anys i 4 mesos de presó el sotsinspector dels Mossos d'Esquadra, i en aquell moment cap del dispositiu, Jordi Arasa, per dos delictes de lesions. La condemna inclou la inhabilitació del càrrec de policia durant el temps que duri la pena i una inhabilitació de 1.500 euros per a cada una de les víctimes. 

 

 

El tribunal considera que l’acusat va tenir una actuació “injustificada” durant el desallotjament. Segons la sentència, "en cap dels casos estava justificat que l'acusat fes ús de la seva defensa i no cal parlar d'error perquè no va actuar davant d'una situació de risc per protegir cap bé jurídic ni ho podia representar així de cap manera ". "En el cas que ens ocupa, no hem vist cap situació que justifiqués
pegar els ciutadans. L'actuació dels Mossos tenia com a objectiu possibilitar l'entrada i sortida dels camions de la neteja i per a això en cap cas està justificat pegar a cap persona, llevat que aquesta última posi en perill algun bé jurídic que justifiqui d'alguna manera la conducta de l'agent. No va passar res d'això en els casos jutjats".

 

La sentència ratifica que l'acampada de plaça Catalunya del maig del 2011 promoguda pel moviment dels indignats era un acte de protesta ciutadana pacífica. "En els fets jutjats no hi va haver  enfrontaments amb la policia, les línies policials no es van fer per contenir la gent sinó per controlar que ningú sortís de la plaça o hi entrés, però no hi va haver cap intent de superar aquestes línies i abordar la plaça, no hi va haver cap incident (en els fets jutjats) que justifiquessin càrregues policials amb defenses contra persones assegudes, no hi havia situació de tensió perquè la gent estava asseguda de manera pacífica".

 

Les tres magistrades destaquen, a més, que el rang i responsabilitat d'Arasa exigia saber controlar la situació: "Hem de recordar que l'acusat era el cap de l'ARRO, és a dir, se li pressuposa que sap controlar la situació i no es deixar portar per una tensió que en aquest cas tampoc apreciem".