L'Audiència Nacional ha decretat l'ingrés a presó immediata de quatre condemnats per l'agressió a dos guàrdies civils i les seves parelles a la localitat navarresa d'Altsasu el 2016, que van ser sentenciats a penes d'entre 9 i 13 anys de presó.

Després de celebrar-se la vista de mesures cautelars, la secció primera del Penal ha pres aquesta decisió a instàncies de la fiscalia en considerar que existeix risc de fuga.

Es tracta de Jon Ander Cob, Julen Goikoetxea, Aratz Urraizola i Iñaki Abad, i amb ells ja seran 7 els condemnats per l'agressió d'Altsasu que ingressen a la presó, en tant que uns altres tres porten a la presó any i mig. L'única que està en llibertat és Ainara Urkijo, sentenciada a 2 anys.

Quatre dies després de dictar-se la sentència que els condemnava a penes d'entre 9 i 13 anys de presó, l'Audiència Nacional, atenent la petició de la fiscalia, ha ordenat aquest matí la detenció dels quatre per risc de fuga i a la tarda, també en línia amb el ministeri públic, ha acordat el seu ingrés a presó després de les vistes que s'han celebrat a la seu del tribunal en San Fernando de Henares (Madrid).

De la resta de condemnats, Ohian Arnanz —13 anys de presó—, Adur Ramírez i Jokin Unamuno —ambdós 12 anys— ja estaven en presó preventiva des que van ser detinguts a finals del 2016.

Condemna per atemptat a l'autoritat i desordres públics

Els vuit joves d'Alsasua van ser condemnats per delictes d'atemptat a agents de l'autoritat, lesions, desordres públics i amenaces. Tots tenen previst recórrer la sentència, per a la qual cosa disposen d'un termini de deu dies, d'acord a la informació facilitada per la defensa. Serà la recentment creada Sala d'Apel·lacions de l'Audiència Nacional la que dirimeixi sobre el cas.

La Sala, que va imposar les penes més altes previstes pels mencionats delictes i va aplicar les circumstàncies agreujants d'abús de superioritat i odi per establir-les, no va considerar tot i això que els condemnats haguessin de ser-ho pels delictes de terrorisme que demanaven tant la fiscalia com les acusacions popular i particular, ja que, tal com van fixar els magistrats en la sentència, "no ha quedat plenament acreditat la finalitat terrorista de la seva acció i tampoc la seva vinculació o pertinença a ETA".

Per argumentar-ho, el tribunal va tenir en compte, entre altres coses, l'edat dels condemnats, que "ni tan sols no eren majors d'edat quan el 2011 ETA va abandonar la lluita armada", de manera que "és difícil imaginar que haguessin assumit aquest ideari i mantenir-lo en el temps". "Podria donar-se una descontextualització entre l'ideari inicial d'ETA i la posterior actuació dels acusats", va apuntar.

Però això sí, les condemnes tan elevades imposades a set dels vuit joves es deuen que, per als jutges, "no es va tractar, sense més ni més, d'un simple aldarull o, com es diu vulgarment, d'una baralla de bar o un petit incident o discussió", com defensen els joves i les seves defenses.

Commoció a Altsasu

Després de les detencions dels quatre joves a primera hora d'aquest matí, familiars i veïns d'Altsasu s'han concentrat davant l'Ajuntament de la localitat navarresa per mostrar el seu rebuig i demanar el retorn dels joves. A la protesta s'hi ha afegit l'alcalde, Javier Ollo, de Geroa Bai.

Els pares i mares dels condemnats han convocat aquesta tarda una roda de premsa, a més d'una manifestació pels carrers del municipi. També a la tarda, a les 20.00 hores, hi ha prevista una concentració a la plaça del Castell de Pamplona.