Abiy Ahmed Ali, primer ministre etíop, ha estat guardonat amb el Premi Nobel de la Pau 2019. Se li ha concedit el Nobel "pels seus esforços per aconseguir la pau i la cooperació internacional, i en particular per la seva iniciativa decisiva per resoldre el conflicte fronterer amb Eritrea", han exposat.

El comitè Nobel noruec, qui atorga aquest premi, ha anunciat que també està destinat a reconèixer a tots els interessats que treballen per la pau i la reconciliació a Etiòpia i a les regions de l'est i nord-est d'Àfrica. 

"Quan Abiy Ahmed es va convertir en primer ministre l'abril de 2018, va deixar clar que desitjava reprendre les converses de pau amb Eritrea. Amb una cooperació estreta amb Isaias Afwerki, president d'Eritrea, Abiy Ahmed va elaborar ràpidament els principis d'un acord de pau per posar punt i final al llarg estancament 'sense pau, sense guerra' entre els dos països. Aquests principis s'estableixen en les declaracions que el primer ministre Abiy i el president Afwerki van firmar a Asmara i Jeddah el juliol i el setembre passats. Una premissa important per a l'avanç va ser la voluntat incondicional de Abiy Ahmed d'acceptar la fallada d'arbitratge d'una comissió internacional de fronteres en 2002", han recordat durant l'anunci del premi. 

D'aquesta manera també han recordat que ​"la pau no sorgeix de les accions d'una sola part". "Quan el primer ministre Abiy va estendre la mà, el president Afwerki la va agarrar i va ajudar a formalitzar el procés de pau entre els dos països", han detallat. El Comitè Nobel noruec espera que l'acord de pau ajudi a aconseguir un canvi positiu per a tota la població d'Etiòpia i Eritrea.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat