Amb l’objectiu de promocionar els olis verge extra catalans, neixen els Premis Barcelona Catalunya Selecció, un concurs organitzat per l’Associació de Micro Productors d’Oli de Catalunya (AMPOC) que guardonarà els cinc millors olis d’oliva verge extra produïts per productors catalans. Així doncs, mitjançant aquesta selecció es pretén donar a conèixer a casa nostra, la producció d’oli verge extra català de qualitat. 

Un concurs pensat per als productors i consumidors catalans, però amb la missió de ser reconeguts arreu del món, posant especial èmfasi en la singularitat d’aromes, gustos, tradicions i autenticitat que tenen els verges extra de qualitat produïts a Catalunya. Per a Xavier Ruzafa, responsable de l’organització del Premis Barcelona Catalunya Selecció, aquests premis “neixen de l’estimació que sentim per la nostra terra i són una ferma aposta pel producte de qualitat”. 

En aquest sentit, des de l’organització fomenten l’encoratjament de la producció d’oli d'oliva verge extra català, que tot i ser bastant modesta en comparació amb altres zones  productives, té un gran potencial gràcies a les més de 80 varietats autòctones repartides per tota la geografia catalana. Una gran oportunitat per esdevenir mercat de referència en el sector Premium.

 

Premis Barcelona Catalunya Selecció

 

L’acte de lliurament del Premis Barcelona Catalunya Selecció es celebrarà aquest dijous 9 desembre al Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya. Es tracta d’un esdeveniment que compta amb el suport i la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona i de la Diputació de Girona i el patrocini de BonPreu-Esclat.

Una de les peculiaritats d’aquests premis està relacionada amb la innovació en el procés de selecció dels guanyadors, ja que són els primers guardons de Catalunya que, més enllà del tast organolèptic, tenen en compte el maridatge de l’oli amb el menjar, les varietats autòctones o el cultiu ecològic, biodinàmic o natural a l'hora d’escollir els premiats.  A més, també es valorarà el desenvolupament d’aromes, l’òptima modulació del polifenols i la màxima expressió potencial segons la varietat.

Primera selecció 

Pel que fa als participants, el concurs estava obert a tots els productors catalans que produeixen oli d’oliva verge extra a Catalunya. En el primer cribratge que va tenir lloc el dilluns 29 de novembre, a càrrec de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i del Panell de Tast Oficial de Catalunya. Aquestes organitzacions van ser les responsables de triar els 10 verges extra semifinalistes que han passat a la segona fase del concurs, així com un màxim de 100 olis que formaran part de la Guia Catalunya Selecció, un llibret que inclourà els millors olis verges extra produïts a Catalunya i els seus maridatges recomanats per xefs catalans. En aquesta primera ronda, els resultats es van puntuar mitjançant la fulla de tast oficial Mario Solinas amb una escala màxima de 100 sobre 100. 

Maridatge 

La segona fase del concurs consisteix en un maridatge amb menjar a càrrec de la  Fundació Alícia, centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina. Els 10 verges extra semifinalistes, es tastaran dins els dos plats -iguals per a tots els participants -que la fundació hagi proposat En aquest cas el jurat estarà format per cuiners i representants del Panell de Tast Oficial de Catalunya. El maridatge es valorarà amb una puntuació quantitativa que se sumarà a l'obtinguda a la primera fase i donarà lloc als 5 premiats.

Cal destacar que, un cop estigui constituïda la selecció amb els 5 millors verges extra catalans, entrarà en joc la segona part del premi. Durant tot l'any, als diferents restaurants d'arreu de la geografia catalana que formin part del concurs es podran degustar els cinc olis guardonats maridats amb una proposta genuïna feta pel xef del restaurant. Els clients votaran les propostes i el maridatge que més vots obtingui, per decisió popular, serà el Millor oli d'oliva verge extra de l'any reconegut com Premi Barcelona.

A la imatge principal, una olivera / Unsplash