El ple municipal de Palma (Mallorca) ha aprovat aquest dijous un canvi en la normativa lingüística que regeix la institució, de forma que el català deixarà de ser l'idioma d'ús prioritari en les comunicacions amb els ciutadans, i es podrà utilitzar català o castellà de forma indistinta, d'acord amb l'idioma amb el qual s'hagi expressat l'interessat. La modificació sorgeix a partir d'una proposta del grup municipal de Vox, que ha tirat endavant amb els vots favorables del PP. Arran de les municipals d'enguany i des del passat 17 de juny, l'alcaldia de la capital mallorquina recau en Jaime Martínez (PP). 

Fins ara, la directriu vigent amb el govern municipal del socialista José Hila era la d'emprar el català de forma prioritària en tota comunicació de l'ajuntament amb la ciutadania i utilitzar el castellà només si hi havia una petició explícita de l'interessat, cosa que el partit d'ultradreta que ha presentat la proposta de canvi ha qualificat de "discriminatori". Això ara canviarà i la petició explícita no serà requerida, de forma que els treballadors i l'equip de l'ajuntament es podran comunicar indistintament en els dos idiomes en funció de quin dels dos empri el ciutadà interessat. 

 A més, el consistori municipal palmesà també ha aprovat amb els vots de PP i Vox canviar el domini web del consistori de palma.cat a palma.es. Les polèmiques modificacions lingüístiques proposades per Vox i executades conjuntament amb el PP han tingut tots els vots en contra de la resta de partits (PSOE, Més per Palma i el grup mixt).  "No ens amaguem, aquesta era la nostra intenció i ho portàvem al programa electoral", ha afirmat el número dos de l'ajuntament, Javi Bonet (PP), al Diario de Mallorca

L'Obra Cultural Balear recorrerà als tribunals

L'Obra Cultural Balear (OCB), organització per a la promoció del català, ha intervingut al ple de l'ajuntament de Palma per demanar "que es rectifiqui" la modificació de la política lingüística. La institució ha recordat que la política vigent fins ara ha funcionat durant 36 anys i que "cap batlle no s'ha plantejat modificar-la". L'OCB denuncia que s'està "trencant el consens en una matèria tan sensible com l'ús de la llengua catalana" i ha assenyalat que els canvis en els usos lingüístics administratius han de requerir consens polític i social, i "no es pot veure sotmès a canvis conjunturals en la correlació de forces polítiques" en el consistori. L'entitat també ha anunciat que si la normativa comporta una vulneració de l’ordenament jurídic vigent a l'Estatut balear, acudirà a la jurisdicció contenciosa administrativa per restaurar la legalitat conculcada. 

Govern del PP en minoria 

Arran de les municipals del 28-M, la batllia de Palma va recaure sobre el 'popular' Jaime Martínez Llabrés, que només va comptar amb els 11 vots a favor del seu partit i va ser investit com a llista més votada després que cap candidat obtingués la majoria absoluta necessària. El passat 17 de juny Martínez va ser investit i va rebre la vara d'alcalde de mans de l'ara exbatlle socialista José Hila. El líder de Vox a Palma, Fulgencio Coll, va retreure al dirigent 'popular' que preferís un govern "dèbil" en minoria abans que formar coalició amb ells.