Una de les escenes més habituals dels controls de seguretat als aeroports de tot el món són els operaris llençant a la brossa ampolles d'aigua, de refresc, gel o xampú, líquids per a lents de contacte, productes de maquillatge i fins i tot perfums perquè van en un envàs que supera els 100 mil·lilitres. Aquesta situació, que per a moltes persones resulta frustrant ja que un cop passada la seguretat pots entrar a l'avió ampolles d'aigua de litre si les compres al mateix aeroport, està a punt de canviar gràcies a la implantació d'escàners 3D. 

Aquests escàners no arribaran de manera immediata, i s'aniran implantant arreu del món progressivament, començant pels principals aeroports del planeta, on arribarien el 2024. Avui en dia, no es pot passar el control de seguretat amb ampolles o pots de més de 100 ml, encara que tinguin menys d'aquesta quantitat de líquid a dins. És a dir, una ampolla de gel de 150 ml a punt d'acabar-se també l'has de llençar. A més, les normes indiquen que els pots que contenen líquids s'han de treure de la motxilla i la maleta i posar-los en una bossa transparent, de la mateixa manera que s'han de separar els aparells electrònics. Les famílies que viatgen amb criatures són l'excepció, ja que poden passar menjar pels nadons, llet materna o llet en pols. 

El Regne Unit ja fa proves del sistema 

Els primers a posar sobre la taula aquesta idea va ser el govern britànic de Rishi Sunak. Concretament, el secretari de transports d'aquest país, Mark Harper, que en els últims dies ha anunciat que espera que a partir del juny del 2024 aquests escàners 3D d'alta tecnologia siguin presents als principals aeroports britànics, fet que permetria no haver de treure ni els aparells electrònics ni els líquids de les motxilles i maletes. Tot plegat només té beneficis, segons el polític britànic: menys cues, més facilitats i millor experiència per a l'usuari, i es podran detectar noves amenaces que fins ara passaven desapercebudes gràcies als algoritmes. 

Tot plegat forma part d'un projecte de llei que es va presentar ahir, dijous, i en què el límit de capacitat dels envasos que contenen líquids passarà de 100 ml a fins a 2 litres. De moment, el sistema està en proves a l'aeroport de Stansted, el tercer amb més capacitat de la capital britànica, i ja s'ha instal·lat a altres ciutats, com ara a Amsterdam o Hèlsinki, on no cal treure els aparells electrònics en una safata a banda, però sí que continua vigent el límit de 100 ml. Als Estats Units també s'està provant a l'aeroport de Los Angeles o Chicago, entre d'altres.