Els sindicats de la Policia Nacional mantenen oberta una pugna amb el Ministeri de l’Interior per intentar cobrar més quan siguin destinats a Catalunya. Aquesta mesura passa per fer que el ministre Marlaska declari les quatre demarcacions catalanes com Zona d'Especial Singularitat (ZES), un fet que permetria, com passa al País Basc, que els agents que tinguin la seva plaça, fixa o interina al nostre país, cobrin un interessant complement a la seva nòmina. Per pressionar a Interior els sindicats de la policia espanyola asseguren que només l’any 2021 900 agents van “van abandonar Catalunya a la recerca de destins menys conflictius i amb un cost de la vida més contingut que en aquesta comunitat autònoma”.

Els sindicats situen aquest èxode de policies de Catalunya a altres punts de l’Estat per la seva “conflictivitat” però tampoc amaguen que és pels preus elevats que tenen ciutats com Barcelona o Girona amb relació a poblacions d’Espanya. Els sindicats, però, fan un totum revolutum, i barregen aquests pics de conflictivitat -com els que es van viure després de la sentència contra els presos polítics- amb el cost de la vida per pressionar a Interior per tal que accepti aquesta declaració de zona especial i que els agents cobrin més diners. Aquesta, emmascarada d’una reivindicació laboral, és una més de les estratègies per aplicar la cartilla basca i voler donar sensació que l’actual Catalunya postprocès és igual de violenta que quan la banda terrorista ETA matava regidors dels partits espanyols i empresaris.

Fugida de 900 policies de Catalunya

Els sindicats lamenten que aquesta fugida d’agents, que situen en 900 efectius l’any 2021, passa en una de les zones d’Espanya que està entre les cinc amb més taxa de criminalitat d'Espanya i on cada any creixen les operacions contra el terrorisme gihadista. 

El Sindicat Unificat de la Policia (SUP) qualifica “d’assetjament independentista” el que han de viure els agents a Catalunya i reclama, en una nota de premsa, que Interior compleixi amb la promesa que ja havia fet anteriorment i que declari Catalunya Zona d'Especial Singularitat (ZES) per aturar aquesta fuga de policies que busquen altres destins. La Guàrdia Civil, per la seva banda, també reclama aquesta situació, a Catalunya i també a la zona de Gibraltar, on l’Institut Armat és qui lidera la guerra contra el narcotràfic.

“Fills assetjats pels independentistes”

Però des del sindicat de la Policia Nacional es va més enllà i s’assegura que aquest increment de sou també hauria de servir per dotar de suport econòmic als policies que necessiten  costejar els canvis de col·legis dels seus fills assetjats pels independentistes o suportar la “contínua fustigació” a què es veuen “sotmesos diàriament només per defensar l'ordre constitucional a Catalunya”. Un relat allunyat de la realitat que es viu als pobles i ciutats de Catalunya. 

El relat de les hostilitats sumat als factors econòmics, pel SUP, es tradueix en una mobilitat exagerada de la plantilla amb centenars de policies que cada any demanen el trasllat i que arriba a col·lapsar les unitats operatives. Les Brigades d'Estrangeria, Informació i Policia Judicial són les que més pateixen aquesta fugida, segons el sindicat. Des del SUP reclamen a Marlaska que pagui més als policies a Catalunya, com fa al País Basc, per aturar aquesta sagnia d’agents que, segons ells, debilita la feina de la Policia Nacional.

 

Foto principal: Agents de la Policia Nacional dies abans de l'1 d'Octubre a Barcelona / ACN