L'arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello, ha estat elegit aquest dimarts com a president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), per substituir l'arquebisbe de Barcelona, Juan Josep Omella. Argüello ha aconseguit la majoria absoluta dels vots en una primera votació, amb 48 de 78. El nou president és conegut per diverses polèmiques, entre elles, per les seves afirmacions qüestionant sobre els abusos sexuals a l'Església catòlica, i durant els últims mesos, s'ha manifestat sobre qüestions polítiques i també ha carregat contra l'amnistia.

Argüello contra l'amnistia

Luis Argüello considera que l'amnistia que volen pactar PSOE i Junts "atempta contra els pilars bàsics de la convivència a Espanya" i defensa que només s'hauria d'aprovar si els independentistes es comprometen a renunciar liderar cap altre "procés il·legal o unilateral". L'any 2019 també va parlar sobre el procés independentista i el dret a decidir de Catalunya i va assegurar que "no era moralment legítim en ell mateix". 

El nou president de la CEE originari de Palència, és un arquebisbe molt conservador, tal com ha anat demostrant amb diferents declaracions. Prova de la seva ideologia és la felicitació que li ha dedicat el vicepresident de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, de Vox. El dirigent ultra ha celebrat el seu nomenament i ha afirmat al seu compte de X que "Espanya necessita una Església catòlica que torni a ser far espiritual i incòmoda per al poder, que no tingui por de nedar a contracorrent, d'atacar la indústria de la mort i l'Agenda 2030. Estic segur que monsenyor Luis Argüello serà aquest líder que necessita l'Església".

Qüestionament dels abusos a l'església

Les manifestacions polítiques no han estat les úniques que han acompanyat Argüello durant la seva trajectòria. En alguna ocasió també ha criticat els "progressistes", ja que, segons ell "defensen el sexe consentit, però, en canvi, no permeten que el pare decideixi en un avortament" i ho deixen tot en mans de la dona. 

Un altre de les grans polèmiques protagonitzades pel nou president dels bisbes està relacionada amb l'homosexualitat. L'any 2019, Argüello va assegurar que l'homosexualitat “no es cura” malgrat que mostrava el seu suport als cursos de la diòcesi d'Alcalá de Henares, a Madrid, sobre homosexualitat perquè considera que no busquen la “curació mèdica” sinó l'“acompanyament i sanació espiritual”. Davant la incredulitat dels assistents a la roda de premsa, va defensar que “en el nostre argot diem curació des del punt de vista de la curació espiritual". En aquest sentit, va explicar que "la qüestió mèdica no és de la nostra competència directa, però sí que creiem tenir competència per a persones que, vivint una orientació, vulguin viure una cura, un acompanyament; i que es respecti, enmig de l'elogi de la inclusivitat, una diversitat més: la d'aquelles persones que, amb un cos d'home o de dona, tenen, no obstant això, una orientació que en principi no els sembla que vagi d'acord amb la seva corporalitat i ho visquin amb una preocupació, un malestar i vulguin buscar una companyia que els ajudi a viure aquest moment”. 

Tanmateix, la polèmica més important i recorrent és la relacionada amb els abusos sexuals a l'església. En diverses ocasions Argüello ha minimitzat els milers de casos denunciats durant els darrers anys i fins i tot va tancar la porta a fer qualsevol mena d'investigació interna a l'Església. Tant és així que va afirmar que "s'estava "exagerant la qüestió". L'últim cop que es va manifestar sobre aquests fets va ser el setembre de 2023, i va tornar a qüestionar que "que potser "hi ha menys casos dels que mediàticament es diu". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!