Avui ha tingut lloc el primer dia de les proves de selectivitat del 2023 amb una gran expectació per part dels alumnes. Com és habitual, la prova de castellà ha obert aquesta important etapa de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU). Tot i que els alumnes han manifestat sensacions molt favorables respecte a aquesta primera prova, no ha estat exempta de polèmica. A l'examen de llengua castellana s'ha produït una controvèrsia relacionada amb una pregunta sobre l'obra La fundación, d'Antonio Buero Vallejo. En concret, en un apartat de l'opció A de l'examen, es plantejava als estudiants que triessin quina afirmació era correcta. Les opcions eren: "Max se suïcida", "Asel impedeix que Tomás se suïcidi", "Berta és un personatge real" i "Lino traeix els seus companys". Els estudiants que s'han queixat de la pregunta "trampa" han assenyalat que segons ells l'afirmació correcta era que la Berta és un personatge real, però això no s'ha correspost amb la correcció oficial.

✏️ Exàmens, correccions i respostes de la Selectivitat 2023

Aquesta situació ha generat una gran polèmica amb relació a l'examen, ja que alguns alumnes afirmen que els seus professors els havien ensenyat a classe que el personatge de la Berta era real. La interpretació oficial, és a dir, la que s'ha tingut en compte per a la correcció de l'examen, sosté que la Berta és en realitat el subconscient del protagonista de la novel·la i no un personatge real de l'obra. La pregunta ha estat qualificada de "trampa" i molts alumnes s'han queixat a través de les xarxes socials de l'"engany". Això ha desfermat una forta polèmica després de l’examen, ja que hi ha hagut alumnes que fins i tot han dit que els seus professors els havien dit a classe que el personatge era real. La pregunta ha estat titllada de “tramposa” i bona part de l'alumnat que ha fet aquesta prova ha expressat el seu descontentament a les xarxes socials.

Selectivitat 2023: 41.671 aspirants en 3 dies de proves

Cal destacar que, per segon any consecutiu, s'ha superat el rècord d'inscrits a les proves de selectivitat, ja que en aquesta edició hi ha una xifra de 41.671 alumnes que han decidit sotmetre's a aquest important procés. En total, 24.463 dones i 17.208 homes. Prèviament a la realització de la primera prova, els estudiants van rebre un formulari anònim per triar la llengua en què preferien rebre els enunciats, sigui en català o en castellà. Durant l'any passat, en la primera implementació d'aquesta opció, el 97% dels estudiants van optar per rebre els enunciats en llengua catalana.

Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) disposen d'un total de 211 tribunals distribuïts en 33 centres d'universitats públiques i privades arreu del país. Els exàmens es distribuiran en 3 jornades. El primer examen ha estat aquest dimecres 7 a les 9 del matí, i ha estat el de llengua castellana i literatura, seguit del de llengua estrangera. La tarda del dimecres ha estat el torn per a les matèries de modalitat. Les proves s'allargaran durant tot dijous i divendres.