Una plaga de conills està afectant bona part de les comarques de Ponent. Des de la plataforma Pagesos o Conills han denunciat que la plaga ja els ha arrasat 800 hectàrees de cereals, a més també s'estan menjant les arrels d'oliveres centenàries i els conreus, segons han explicat al Versió RAC1 aquest diumenge. El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va activar aquest divendres un nou paquet de mesures urgents d'aplicació immediata per frenar la sobrepoblació de conills a Lleida. Segons els últims censos del mes d'octubre, el nombre d'exemplars de conills ha augmentat un 34% en un any. L'objectiu, doncs, és eliminar-ne com a mínim 285.000 en 74 vedats de caça, la qual cosa suposa un 35% més que els caçats la temporada 2020-2021. Per tractar de solucionar-ho s'implantaran uns equips dedicats exclusivament a la captura de conills, noves xarxes de captura i la declaració de l'emergència cinegètica.

Per la seva banda, els pagesos denuncien que la situació és insostenible. Un pagès de Lleida, Xavier Figuerola, ha denunciat a través de Twitter la problemàtica a la qual s'enfronten i on es pot veure les destrosses que els conills han fet als seus conreus. El pagès explica que la finca està tancada amb una tanca d'1 metre i ja s'ha canviat 3 vegades el plàstic, així i tot, els conills se'ls mengen. Pel que fa a la tipologia dels danys, predominen les afectacions sobre cereal d'hivern (ordi i blat), cereal d'estiu (blat de moro), conreus arbrats de fruita dolça, farratgeres, fruits de closca i oliverar i els danys a les infraestructures.

Marxa lenta de tractors a Mollerussa

Més de 400 tractors van participar aquest divendres en una marxa lenta, el que representa la segona protesta en una setmana, contra la plaga de conills que afecta bona part de Ponent. La primera va ser a Tàrrega, el divendres passat, la d'aquesta setmana es va iniciar a Mollerussa fins a les Borges Blanques. Els convocants van celebrar que cada cop s'hi sumen més pagesos a la mobilització, ja que, han aconseguit passar de 200 a 400 tractors. Els pagesos consideren que les mesures preses pel Departament des de l'estiu són ineficients. Els organitzadors ja preveuen manifestar-se el pròxim 3 de març a Lleida ciutat, a més adverteixen que si no hi ha solucions a curt termini, les protestes es traslladaran a Barcelona per "paralitzar-la". 

Tot i l'èxit de la convocatòria, Ramon Boleda, membre de la plataforma de Verdú que va començar aquestes mobilitzacions contra la plaga de conills l'estiu passat, va reconèixer que estan "tristos" perquè els tractors han d'estar fent feina al camp i no mobilitzant-se. En aquest sentit, va remarcar que si els pagesos es mobilitzen és perquè hi ha la necessitat de demostrar que "si convé tenim força".  Així doncs, va posar el valor que la protesta compti amb el suport dels tres sindicats agrícoles: Unió de Pagesos, JARC i Asaja.

marxa lenta tractors Lleida / ACN
Marxa lenta de tractors a Mollerussa per protestar contra la plaga de Conills / ACN

Resposta d'Acció climàtica

El Departament ha anunciat que crearà 4 equips de camp propis i especialitzats que treballaran de manera exclusiva en diferents accions com ara les captures nocturnes o la col·locació de més paranys per reduir les poblacions de conill. Pel que fa a la declaració d'emergència cinegètica, el Departament ja ha iniciat els tràmits per declarar-la. Aquesta figura legislativa pretén aconseguir disminuir abans del mes de setembre les poblacions i els danys dels conills i assolir una densitat de 50 exemplars per cada km2, una xifra que suposarà una reducció de fins al 70%, ja que en algunes zones es calcula que hi ha més de 180 exemplars per cada km2. 

En acord amb la Federació Catalana de Caça, es disposarà d'una Borsa de Caçadors especialitzats en la captura de conills en l'àmbit de tot Catalunya per oferir a les societats que ho sol·licitin la col·laboració. Per altra banda, Acció climàtica ha demanat als ministeris d'Agricultura, Pesca i Alimentació i de Sanitat que autoritzin a fer una prova pilot de l'ús de fosfur d'alumini en terrenys agrícoles (actualment prohibit per la legislació vigent) en una zona de Lleida.