Accions. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha anunciat avui en el Parlament que el seu departament aplicarà un pla de xoc per reduir l’espera dels condemnats per complir una mesura penal alternativa (MPA) a la presó, que actualment és de vuit mesos. Ha detallat que  Justícia “invertirà un milió d’euros en tres anys per reduir el temps d’execució fins a 60 dies” i, així que els jutges  “confiïn que són aplicables”  i dictin més mesures penals alternatives. “La presó ha de ser l'última ràtio”, ha afirmat Ciuró, que ha assegurat que “el compliment de sancions en llibertat implica més rehabilitació i evita la reincidència de la persona”.

 A Catalunya, en l'actualitat hi ha 7.556 persones que compleixen una mesura penal alternativa,  segons l’estadística  setmanal del Departament Justícia. La majoria fan treballs en benefici a la comunitat (5.530) per condemnes menors, com ara delictes de trànsit. La resta són obligacions (1.931 casos), com ara fer tractaments de deshabituació de tòxics, i mesures de seguretat (452).  L’any passat es van dictar prop de 15.000 mesures penals alternatives, i durant tot l’any es va donar compliment a unes 17.000 de diferents exercicis. Per exemple, uns 300 penats per MPA han dut a terme tasques d'informació en centres sanitaris per la Covid-19.

Lourdes

La consellera Ciuró, en la intervenció d'avui al Parlament.

Mesures

La consellera ha indicat, que actualment, hi ha més persones  realitzant MPA que a la presó. Les persones que compleixen una condemna tancats a presons catalanes són 7.706, de les quals 501 dones. Ciuró ha detallat que el pla inclourà: incrementar el nombre de delegats d’execució de mesures, que són les persones que fan el seguiment i avaluació del compliment de les penes; augmentar el nombre de programes formatius per a persones condemnades, i “buscar més complicitats amb el món municipal i  entitats del tercer sector” per tenir més recursos per oferir treballs en benefici de la comunitat.

Centre de Zona Franca

Paral·lelament a les MPA, el Departament de Justícia està a l’espera de l’adjudicació de les obres de construcció del  centre obert a la Zona  Franca de Barcelona, amb una capacitat per a 800 persones en règim obert, com  ara el tercer grau o semillibertat, i que es vol que entri en funcionament  l’any 2025. La licitació de l’obra, amb un cost de 36,6 milions d’euros, es va anunciar el desembre passat, i Infraestructures de la Generalitat té  actualment l’anunci “en avaluació”. El que sí que s’ha adjudicat és l’assistència tècnica de control de qualitat de les obres del nou centre penitenciari,  concedit a l’empresa Centre d’Estudis de la Construcció i Anàlisi de Materials (CECAM) per un import de 253. 494, l’abril passat. En l'actualitat, de les 7.706 persones condemnades a penes privatives de llibertat, unes 1.495 ho fan en règim obert.