Arran de l'incendi de Constantí (Tarragona), Protecció Civil ha activat el Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta) perquè al magatzem afectat hi ha sofre que pot generar diòxid de sofre. Però, què és el pla Plaseqta? En poques paraules, es pot dir que és el que es va assajar en el simulacre de Tarragona. És a dir, és el pla de protecció civil que estableix les mesures per protegir la població en cas d'un accident químic en una indústria de les comarques de Tarragona. Si parlem de qualsevol altre punt de Catalunya, parlem del Plaseqcat.

Així doncs, el Plaseqta preveu i organitza les actuacions de tothom que participa en la protecció de la població — especialment, dels serveis de protecció civil, emergències, ajuntaments i de la indústria. D'acord amb el Departament d'Interior, està "específicament adaptat a la realitat de la indústria química, l'activitat econòmica i social i la població de Tarragona". Tanmateix, el Govern ha admès que ha trigat una hora a activar l'alarma per risc químic aquest dilluns.

Fases del Plaseqta

El pla té fins a tres fases: en el cas dels accidents químics de menys risc, on no hi ha danys ni tan sols dins la indústria, s'activarà la fase de prealerta per fer seguiment de la situació, però no hi haurà mesures generals de protecció a la població; en el cas d'accidents químics greus sense previsió que afectin l'exterior, s'activarà la fase d'alerta i es farà el control d'accessos al voltant de la zona de l'accident — també es recomanarà que la població més vulnerable no estigui a l'exterior; i en el cas dels accidents químics més greus que poden afectar la població a l'exterior, s'activarà la fase d'emergència i s'indicarà el confinament de les zones que poden quedar afectades.

Les empreses afectades són qui han d'avisar les autoritats de protecció civil immediatament i facilitar la informació tant de la gravetat com de les afectacions. Aquesta informació permet valorar si hi pot haver afectació a l'exterior, tot tenint en compte el tipus d'accident, el tipus de substància perillosa afectada, la quantitat i si pot afectar altres instal·lacions. Cada tipus d'accident té calculada una zona d'afectació teòrica i, per tant, la zona de confinament teòrica. Però aquestes distàncies es poden anar ajustant a partir de la informació dels Bombers. Aquest dilluns, el confinament s'ha ampliat a una part de Reus i a l'aeroport.

Què és un accident químic?

El Departament d'Interior també defineix què és un accident químic: "Una situació no controlada en un establiment industrial on estan implicades substàncies perilloses i que pot suposar un perill greu per a les persones, els béns o el medi ambient, tant a l'interior com a l'exterior. Es tracta d'incendis, explosions o fuites de gasos o líquids de substàncies tòxiques o inflamables". Els accidents químics no s'han de confondre amb els incidents: "Situacions que es produeixen dins d'una indústria química que són visibles a l'exterior tot i no ser un accident químic. Les empreses també han de comunicar els incidents".

A banda del Plaseqta i del Plaseqcat, els municipis on hi ha indústries de risc químic o que estan afectats per les zones de risc químic han de disposar d'un pla de protecció civil propi. S'hi han de preveure els avisos a les activitats on hi ha població més vulnerable (escoles o centres sociosanitaris), però les autoritats locals poden determinar les seves pròpies mesures de protecció en coordinació amb la Generalitat. Així mateix, les empreses de risc químic també han de tenir un pla d'autoprotecció on han de preveure com actuar en cas d'accident químic per evitar danys greus tant a l'interior com a l'exterior. A més, aquestes empreses estan obligades a tenir equips propis d'autoprotecció per respondre a l'accident i contenir la fuita o incendi fins a l'arribada dels serveis d'emergència. N'hi ha que disposen de bombers d'empresa de forma mancomunada o compartida, com és el cas de les indústries que formen part de l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona.