Què són els bombers voluntaris? Aquesta és la pregunta que em vaig fer ara fa un mes. Com a bona filla de la generació Z, vaig obrir sant Google i fent una cerca ràpida vaig descobrir que a Catalunya el Cos de Bombers està format per bombers funcionaris i bombers voluntaris, persones que dediquen el seu temps a salvar vides per amor a l’art. Això vol dir que quan tens un accident o crema la teva terra mai saps qui s'amaga rere aquell uniforme: potser és el fuster que és veí teu o potser la cambrera que t'ha servit el cafè de bon matí. 

Però, per què són bombers voluntaris? Per què val la pena dedicar-hi el temps? Què s'ha de fer per ser-ho? Com que explicar-ho no és el mateix que viure-ho, vaig decidir agafar el micròfon i voltar pel país perquè m’ho expliquessin ells mateixos. El resultat d’aquesta aventura és el minidocumental Àngels de vermell: descobrint els bombers voluntaris, que recull el testimoni de set bombers i bomberes voluntaris. Set persones amb valentia i vocació, però, sobretot, molt de cor i estima al seu territori i a la seva gent, que han decidit fer del seu temps el nostre salvavides

300 places obertes

Segons expliquen els bombers voluntaris, les proves que s'han de superar per formar part del Cos de Bombers requereixen esforç i compromís i cal una preparació prèvia. Ara mateix, el Departament d'Interior ha convocat 300 noves places de bombers voluntaris. El termini per presentar-s'hi ja està obert fins al dia 29 d'abril. Els aspirants han de passar una prova de coneixements, una física, una psicològica, una mèdica i un examen de llengua. Si superen això, passen a la darrera fase abans de ser oficialment bombers, la de la formació: un curs de formació a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i unes pràctiques en un parc de bombers.