Barcelona tindrà pisos contenidor com ja tenen altres ciutats del nord d’Europa. A finals del mes d’agost va començar la construcció d’aquests nous habitatges. Es tracta de pisos d’emergència i el primer s’està construint al barri Gòtic. Es pot aixecar fins a una planta al dia, cosa que permet reduir fins a un terç el temps de construcció.

En principi està previst que s’hi allotgin famílies vulnerables que ara per ara viuen en hotels i pensions. “Aquest primer edifici de la prova pilot es lliurarà a persones en situació d’emergència, en concret a famílies que ja estan vivint en allotjaments d’emergència de diferents tipus, pensions i altres, del districte de Ciutat Vella”, expliquen des de l’Ajuntament de Barcelona. Tot i que, segons informen, no està previst que tots els habitatges d’aquest tipus siguin per cobrir la manca de recursos de la Mesa. “Es preveu una mixtura de famílies usuàries, totes elles demandants d’habitatge social però de diferents perfils”.

pis contenidor ajuntament de barcelona

Edifici fet amb contenidors / Ajuntament de Barcelona

A finals d’octubre els Serveis Socials de l’Ajuntament iniciaran el procés per adjudicar els allotjaments. “Es farà per la via de l’assignació directa a les famílies del districte de Ciutat Vella que es troben en situació de vulnerabilitat i que, de fet, ja han estat valorades positivament per la Mesa i es troben en l’actualitat allotjades en pensions i altres dispositius a l’espera d’un habitatge social definitiu”, exposen.

pis contenidor ajuntament de barcelona

Tipus de pis contenidor / Ajuntament de Barcelona

Així, l’Ajuntament de Barcelona preveu “alleugerir una mica el greu dèficit de places per cobrir l’emergència en l’habitatge que viu la ciutat”. Però, de moment, es tracta d’una prova pilot. I per tant, el que es farà des del consistori és avaluar si aquesta solució respon a les expectatives, si és efectiva i si dona resposta a les necessitats. “El resultat de la prova pilot i l’avaluació que se’n faci serà el que marcarà el camí futur”. La voluntat de l’Ajuntament però “és que, de mica en mica, s’estengui al conjunt de la ciutat”.

Malgrat tot, remarquen que “tècnicament no són habitatges sinó allotjaments temporals” però es podria dir “que és un complement més a les diferents polítiques d’habitatge que es poden tirar endavant per atendre la situació de gran demanda de pisos a preu assequible i situacions d’emergència residencial” i remarquen que “no és l’única solució a tota la problemàtica de l’habitatge”.

Exemples de pisos contenidor al món

Aquest tipus d’habitatge “són una manera ràpida de construir habitatges, garantint els estàndards de qualitat” i respon “a la voluntat d’ampliar el parc públic de pisos i evitar l’expulsió de veïns i veïnes dels barris”. 

Ara bé, construir pisos amb contenidors no és pas una iniciativa nova. De fet, ja s’ha impulsat en altres ciutats com a Amsterdam o Copenhaguen.

construccio contenidors unsplash

Gran construcció feta amb contenidors / Unsplash

El Wenckehof, a Amsterdam, que es va acabar de construir l’any 2006, segueix sent la construcció més gran d’aquest tipus arreu del món. Tot i que es va construir com a habitatge temporal, va fer-se popular entre els joves i se li va donar un estatut permanent per part de les autoritats el 2011. El fet que tingués tant d’èxit, va començar a plantejar-se com una possible solució per a múltiples ciutats  que busquen solucions de baix cost per fer front a l’escassetat d’habitatges.

A Berlín, els contenidors reutilitzats, s’han convertit en allotjament per a estudiants, i més recentment, s’han convertit en la llar de sol·licitants d’asil.

pisos contenidor unsplash

Cafeteria feta amb contenidors / Unsplash

CRG Architects ha presentat una proposta per substituir les barraques en països en desenvolupament amb “gratacels de contenidors”. Concretament s'ha centrat en l'Índia y consisteix bàsicament en torres de construccions formades per contenidors per arribar a alleugerir el problema de l’habitatge al barri de Dharavi de Bombai.