La Cimera del Clima d'enguany se celebra a Egipte, un país molt ric en patrimoni, art i antiguitats. En aquest context, s'esperava que a la COP27 es posés sobre la taula l'efecte del canvi climàtic a tota aquesta mena de patrimoni de la humanitat. Tanmateix, l'advertència que surt de la cimera ha deixat molts assistents impactats. L'exministre d'Estat d'Antiguitats d'Egipte i reconegut arqueòleg, Zahi Hawass, ha estat clar i directe sobre els perills que corren els jaciments arqueològics que es troben a l'aire lliure: "Al meu entendre, d'aquí a 100 anys, totes aquestes antiguitats desapareixeran a causa del canvi climàtic". 

🟢 COP27 a Egipte: Què es pot esperar de la Cimera del Clima 2022?

🟢 Quin és el preu de la transició energètica? Una de les claus de la COP27

🟢 Els 4 aspectes del canvi climàtic que ja t’afecten i la Cimera COP27 hauria de revertir

 

Hawass ha alertat sobre l'impacte de l'escalfament global i les seves conseqüències sobre els jaciments arqueològics, en especial, d'aquells que es troben en regions d'alt risc. En aquesta definició hi encaixa el mateix Egipte. Les piràmides o la Vall dels Reis tenen un futur molt negre si l'escalfament global segueix la inacció d'estats i empreses. Justament, l'advertiment de l'expert ha servit per posar el focus en el debat del paper del món de la cultura i els museus d'art i història en la lluita contra el canvi climàtic. 

L'equidistància dels museus: tard per la 'neutralitat climàtica'

El món dels museus d'art i història s'ha mantingut històricament en estricte silenci respecte al canvi climàtic. Ni l'han negat ni s'han mullat, amb algunes excepcions, han sostingut una posició de neutralitat climàtica. La inacció dels museus ha estat denunciada sovint per membres del món de l'art i activistes, que han retret que aquestes institucions no explotaven la seva capacitat concienciadora. 

Tanmateix, per què tants museus arreu del món s'han mantingut equidistants de la crisi climàtica? Segons apunta La Razón, un dels principals motius d'aquest silenci és el fet que gran part del finançament que reben molts museus prové de multinacionals petrolieres, motiu pel qual fa que molts callin i deixin de banda l'amenaça del canvi climàtic. 

És justament la inacció dels museus i els lligam d'alguns d'ells amb les grans companyies petrolieres que han fet que esdevinguin una diana pels activistes ecologistes. Darrerament, diverses organitzacions ecologistes han posat en el punt de mira els museus. Si bé és una pràctica que fa temps que duen a terme aquestes organitzacions, l'acció de Just Stop Oil sobre els Gira-sols de Vicent Van Gogh ha fet córrer aquestes protestes com la pólvora.