El petit Oliver ja està més a prop de poder desfer-se del tumor cerebral que li impedeix fer vida normal. El nen de dos anys i mig, que va arribar aquest dimecres a Barcelona des de Mèxic, se sotmetrà divendres a una primera operació a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, un primer pas per preparar-lo per a una segona intervenció, previsiblement a finals de la pròxima setmana, en la qual se li extirparà el tumor. Segons ha informat l'hospital, aquesta primera cirurgia servirà per tractar la hidrocefàlia —acumulació de líquid al cervell— que li provoca un augment de la pressió intracranial. 

Una operació prèvia a l'extirpació del tumor

L'infant va arribar a l'aeroport del Prat en un avió medicalitzat des de Cancun (Mèxic) després de moltes traves burocràtiques i gràcies a la donació d'una persona anònima, que es va fer càrrec de les despeses del trasllat. Des de l'aeroport va ser traslladat a l'hospital infantil Sant Joan de Déu, centre capdavanter que tractarà el petit de dos anys després que l'hospital mexicà rebutgés operar-lo per la dificultat del cas. Segons informa Sant Joan de Déu, en les últimes hores han examinat l'Oliver i li han fet les proves pertinents per comprovar la informació del diagnòstic realitzat a Mèxic. Han explicat que l'estan tractant amb corticoides, rehidratació i nutrició per reduir "l'extrema fragilitat" que presentava quan va ingressar. 

Després d'haver comprovat el diagnòstic, els neurocirurgians faran una primera operació a l'Oliver per implantar-li "una vàlvula de derivació ventricular peritoneal" per tal de tractar la hidrocefàlia que pateix i que li provoca un augment de la pressió cranial. Un cop es redueixi la hipertensió cranial i quan les condicions de l'Oliver millorin, se sotmetrà a una segona intervenció per extirpar-li, parcialment o totalment, el gran tumor que té al cervell. Segons han indicat des de l'hospital, es preveu que la segona operació sigui a finals de la setmana pròxima, tot i que dependrà de la recuperació del menor. Un cop superades les dues intervencions, s'analitzarà el tumor per poder proporcionar al petit el tractament oncològic més adequat. 

Els pares de l'Oliver, l'Alejandro i la Lena, van rebre una terrible notícia fa poc més de dues setmanes. Havien observat que el seu fill, de tan sols dos anys i mig, mostrava signes de debilitat i tenia greus dificultats per caminar, menjar o parlar. Un quadre que responia a la presència d'un tumor molt agressiu i de grans dimensions al cervell. Tot i que la raó per la qual perdia funcions cognitives té més a veure amb la hidrocefàlia i el consegüent augment de pressió sobre el cervell. A l'hospital mexicà on va rebre el diagnòstic li pronosticaven sis mesos de vida si li aconseguien extreure el tumor, però cap metge no se'n va voler fer responsable perquè no podien assegurar l'èxit de l'operació. La dificultat es troba en el fet que el tumor es troba molt a prop del tronc encefàlic, de manera que una extirpació completa és força difícil.