Els detectors del projecte SMART, de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC), des dels observatoris astronòmics de Sevilla, La Sagra (Granada) i La Hita (Toledo) van registrar ahir, dia 31 de juliol, el pas d'un perseid sobrevolant el centre peninsular a 210.000 km/hora.

Segons l'anàlisi de l'investigador principal del projecte SMART, José María Madiedo, de l'IAA-CSIC, la "impressionant" bola de foc protagonitzada per aquesta perseida va sobrevolar les comunitats de Castella i Lleó, Madrid i Castella-La Mancha a les 23:18 hora d'ahir 31 de juliol.

Fragment del cometa Swift-Tuttle


Es va produir a conseqüència de l'entrada en l'atmosfera terrestre d'un fragment del cometa Swift-Tuttle a uns 210.000 quilòmetres per hora. El fenomen lluminós es va iniciar a una altitud d'uns 139 quilòmetres sobre el nord-est de la província d'Àvila i va poder veure's des de més de 400 quilòmetres de distància a causa de "la seva espectacular brillantor".

Des d'allà va avançar en direcció sud-oest, travessant la Comunitat de Madrid i extingint-se a uns 81 quilòmetres d'altitud sobre la província de Toledo, gairebé sobre la vertical de la localitat de Cebolla. La distància total recorreguda per aquest bòlid des del seu inici sobre Àvila fins al seu punt final sobre Toledo va ser d'uns 209 quilòmetres.

Detectors del projecte SMART


Els detectors del projecte SMART operen en el marc de la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-Oest d'Europa (SWEMN), que té per objectiu monitorar contínuament el cel a fi de registrar i estudiar l'impacte contra l'atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.

També es va poder observar un altre perseid el passat 24 de juliol al voltant de les 00.00 h a una velocitat de 75.000km/h. La bola va ser detectada des dels observatoris astronòmics de Sevilla, Cerro Negro (Sevilla), La Hita (Toledo), Calar Alto (Almeria) i La Sagra i Sierra Nevada (Granada) i Madrid.

Any perfecte per veure els perseids

Aquest any els perseids, també conegudes com a llàgrimes de Sant Llorenç, es podran veure entre el 16 de juliol i el 24 d'agost. Quan hi ha més activitat és durant la nit de l'11 al 12 d'agost amb uns 200 meteorits per hora. El 2021 és un any perfecte per veure les llàgrimes de Sant Llorenç, ja que es produiran pocs dies després que hi hagi una lluna nova, que és la fase lunar que no es veu des de la Terra.

S'anomenen Perseids per la seva radiant (punt d'origen aparent sobre la volta del cel), que és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la Cassiopea. Popularment, els Perseids també s'anomenen les llàgrimes de Sant Llorenç, a causa de la seva proximitat amb el dia de la festivitat de Sant Llorenç. Com que els Perseids apareixien la nit que se'l recordava, es van associar amb les llàgrimes que va plorar el sant en ser cremat en una graella.

 

Imatge principal: Perseids sobrevolant el cel / Getty Images.