Un cop passada les precipitacions de la cavalcada de Reis, al cap de setmana tots els models meteorològics anaven a la una i apuntaven a un episodi de pluges i nevades generals i abundants entre dimecres i dijous a tot Catalunya. Però a principis d’aquesta setmana els models van començar a mostra més dispersió entre ells. A mesura que ens acostàvem a la data en qüestió la incertesa augmentava. Una situació molt poc freqüent, ja que l’habitual i lògic és que passi el revés.

❄️ Neva a 400 metres a Catalunya: on nevarà aquest dijous?
 

⛷️ Estat de les pistes d'esquí a Catalunya, Andorra i als Pirineus
 

 

Els models actualment tenen una fiabilitat del 98,5% a tres dies vista, per tant estaríem parlant de fet que ens trobem en aquest marge d’error del 1,5%. Quan el temps és estable la previsió és molt més fiable. Però, en situacions de neu a cotes baixes la previsió és molt més incerta perquè hi juguen totes les variables i un minúscul canvi d’una variable tot canvia.

Per què no ha nevat a Barcelona?

En aquesta ocasió dos ingredients confluïen per tal de poder tenir un episodi de precipitacions generoses i neu a cotes baixes: un embossament d’aire molt fred en alçada al Golf de Biscaia que ens aporta el fred i la formació d’una baixa al mar Balear que ens aporta la humitat. Però un petit moviment d’una de les dues coses ho podia engegar tot en orris.

Què ha passat finalment doncs? Per una banda, l’aire fred en altura s’ha quedat una mica més el nord, fregant als Pirineus, i, per altra banda, la baixa Mediterrània s’ha format més a l’est. Fet que ha causat que el temporal de neu a cotes baixes hagi quedat al sud-est de França, on aquest dijous la situació serà molt crítica.

Així doncs, finalment, la pertorbació anunciada s’ha acabat formant una mica més el nord-est del que ens hagués agradat per combatre la sequera i aquí a Catalunya ens quedem amb les escorrialles que aquest dijous deixaran alguns tímids plugims dispersos i nevades totalment anecdòtiques per sobre dels 700 metres.

Quina probabilitat hi ha que nevi a Barcelona aquest any?

Les tendències per la segona quinzena de gener i pel febrer anuncien diverses tongades de precipitacions a Catalunya. El febrer és el mes de les nevades a cotes per baixes per excel·lència. Tenint en compte que, a diferència dels últims mesos, podria precipitar diverses vegades a Catalunya, confiem que aquest hivern veurem nevar en cotes baixes

Quan va ser l'última gran nevada a Barcelona?

El 8 de març del 2010 una gran nevada va afectar la ciutat de Barcelona i també gran part de la regió metropolitana. Aquell dilluns van caure fins a 20 cm de neu a la capital catalana que la van convertir (de moment) en la nevada més important d'aquest segle i també l'última vegada que la neu va quallar al centre de la ciutat. La ciutat es va paralitzar completament i la mobilitat va acabar sent un caos durant la sortida de les escoles, que va coincidir amb la màxima intensitat de la nevada. Els autobusos gairebé no podien avançar i, a les quatre de la tarda, era gairebé impossible desplaçar-se per la ciutat. L'endemà, els serveis d'emergències se centraven a recuperar la normalitat, però tot i això, un total de 24.847 alumnes es van quedar sense classes perquè unes setanta escoles no van poder obrir les portes. Els centres -la majoria situats per sobre de la ronda de Dalt- van quedar tancats durant tota la jornada per problemes als accessos. Fins i tot la Guàrdia Urbana obligava a fer servir cadenes a la ronda de Dalt.