El catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo ha estat molt contundent a l'hora de parlar de la situació que viu Catalunya després de l'1-O. "Catalunya no té Constitució, té Codi Penal", ha dit en la cloenda de les jornades 1 d'Octubre i més. Barcelona, ciutat de drets, que s'han celebrat aquest cap de setmana a la presó Model de Barcelona. Pérez Royo ha remarcat, amb ironia, que aquesta havia estat "l'aportació de Mariano Rajoy al dret constitucional". 

Ada Colau, Marcel Maurie, Javier Pérez Royo / G.R

L'alcaldessa, Ada Colau; el catedràtic Javier Pérez Royo; el portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i l'actor Alberto San Juan han tancat les jornades sobre l'1-O

El catedràtic, que ha reconegut "la complexitat" de tot el que envolta l'1-O, ha afirmat que a Espanya "no hi ha consciència" de com es va viure aquell dia a Catalunya. Diu que als espanyols els han arribat alguns inputs que tenen a veure amb "banderes als balcons" i amb l'"a por ellos", però que no tenen cap idea de com van sentir aquella jornada els catalans. 

Per Pérez Royo, el problema entre Catalunya i Espanya ve de molt més enllà de l'1 d'Octubre; s'ha referit a la negociació de l'Estatut d'Autonomia, a la seva votació en un referèndum i a la posterior retallada per part del Tribunal Constitucional. En aquest sentit ha atribuït un mèrit a l'actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez: "És l'únic que ha reconegut que l'Estatut de Catalunya no és el que van votar els catalans". 

En l'acte també ha participat el portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que ha llegit unes paraules del president de l'entitat, Jordi Cuixart, empresonat fa gairebé un any. Cuixart ha escrit unes línies en les quals afirma que Catalunya "ha arribat lluny i que tornarà a ser així", i que està convençut que "l'orgull i la determinació amb què vam guanyar les porres ens acompanyarà els dies que vindran". El text l'ha conclòs amb aquest missatge: "Quan t’acompanyen els principis, hi pot haver més llibertat dins d’una cel·la que d’un estat". 

La darrera a intervenir ha estat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que, una vegada més, ha demanat "no normalitzar la violència" i la "llibertat dels presos polítics". Colau també ha dit que l'Ajuntament no ha de dir a la gent "què ha de pensar, si ser independent o no, sinó que ha de defensar la garantia dels drets fonamentals de tots els ciutadans".