Un home alemany de 62 anys ha estat vacunat 217 vegades contra la covid, malgrat que havia rebut el consell dels metges de no fer-ho, segons informa l'últim número de la revista The Lancet Infectious Diseases. Les vacunes van ser comprades i administrades durant un període de 29 mesos, i tot indica que l'home, la identitat del qual no es revela, no va patir cap efecte, segons una investigació del cas de la Universitat d'Erlangen-Nuremberg.

"Ens assabentem del seu cas a través d'articles periodístics. Després ens vam posar en contacte amb ell i el convidem a sotmetre's a diverses proves a Erlangen. Estava molt interessat en fer-ho", va dir Kilian Schober, del departament de microbiologia de la universitat alemanya, on els experts li van prendre mostres de sang i saliva. "Vam poder prendre mostres de sang nosaltres mateixos quan l'home va rebre una altra vacuna durant l'estudi per la seva insistència. Vam poder utilitzar aquestes mostres per determinar exactament com reacciona el sistema immunitari a la vacuna", va explicar Schober.

No va patir efectes greus

Schober el preocupava que l'estimulació excessiva del sistema immunitari amb dosis repetides pogués causar fatiga a les cèl·lules, però no es va trobar evidència d'aquesta situació en l'home i no hi havia senyals que alguna vegada hagués estat infectat amb covid. Els experts van ressaltar que no donen suport a què una persona es vacuni tantes vegades com a estratègia per millorar la immunitat. Els resultats de les proves realitzades a aquest home van ser insuficients per treure conclusions de gran abast, i molt menys per fer recomanacions per al públic, segons els experts. "Les investigacions actuals indiquen que una vacuna de tres dosis, juntament amb vacunes complementàries periòdiques per als grups vulnerables, continua sent l'enfocament preferit", va indicar la universitat.

La relació entre la vacuna i la covid persistent

Les vacunes contra la covid-19 redueixen el risc d'aparició de símptomes de covid persistent, especialment entre les persones adultes. Així ho demostra un treball publicat a la revista The Lancet Respiratory Medicine, que analitza dades de més de vint milions de persones, tan vacunades com no, de Catalunya, el Regne Unit i Estònia. Es tracta del primer estudi multinacional que avalua l'efectivitat de la vacunació per prevenir les complicacions a llarg termini de la infecció pel virus SARS-CoV-2.

El treball té en compte dades de deu milions de persones vacunades contra la covid-19 i de deu milions de persones no vacunades, ateses en l'atenció primària dels tres països. Les dades provenen dels registres del Sistema d'informació per al desenvolupament de la investigació en Atenció Primària (SIDIAP) de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), del Clinical Practice Research Datalink del Regne Unit (CPRD GOLD i AURUM) i del registre d'assegurats del sistema nacional de salut d'Estònia (base de dades CORIVA).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!