L'Audiència Provincial de Badajoz ha condemnat Montserrat Rincón, qui fou la gerent del Servei Extremeny de Promoció de l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SEPAD) a Badajoz, a tres anys de presó per vacunar-se contra la covid abans que li correspongués. El Tribunal Superior de Justícia d'Extremadura (TSJEx) ha informat aquest dilluns en una nota que el passat 22 de febrer es va celebrar la vista per aquests fets, pels quals Rincón ha estat condemnada per un delicte de falsedat en document oficial, mentre que ha estat absolta del delicte lleu d'estafa del qual també se l'acusava. Rincón havia estat també regidora del PSOE a la ciutat de Badajoz. La Junta d'Extremadura va assenyalar llavors que la dimissió s'havia produït per "motius personals" sense fer referència al fet que s'havia saltat el protocol de vacunació.

Segons recull la sentència, servint-se del seu càrrec i del seu accés directe a l'elaboració i contingut dels llistats oficials de personal i residents en centres residencials dependents del SEPAD, l'acusada, malgrat conèixer que no tenia en aquells dies dret a vacunar-se perquè no forma part dels col·lectius prioritaris, va decidir "unilateralment" incloure's en el llistat oficial de persones a vacunar en una residència de gent gran de Badajoz. D'aquesta manera —continua la sentència—, en aquelles primeres dates de vacunació contra la pandèmia, amb escassetat encara de les vacunes i falta d'accés per a la població en general fora de la programació, l'acusada va aconseguir vacunar-se amb una de les primeres dosis a Badajoz.

Ella va assegurar que va ser el metge de Salut Pública que s'encarregava de coordinar els centres assistencials de l'àrea de Badajoz qui li va dir que havia de fer-ho, perquè, ha afirmat: "Era un vector de contagi, perquè ell sabia que jo estava en primera línia i estava posant en perill els residents". Llavors, va acudir a la residència de La Granadilla en qualitat de gerent per recepcionar les vacunes i signar els albarans, i va aprofitar l'ocasió per vacunar-se, ja que, segons va al·legar, el seu nom apareixia en la llista.

Rincón, per si mateixa o a través d'un tercer, però, en tot cas, sota la seva supervisió i control, va alterar el llistat de vacunacions de la residència i s'hi va incloure per poder ser vacunada, la qual cosa efectivament va aconseguir el 4 de gener de 2021, assenyala la resolució judicial. La socialista, a més, ha estat condemnada al pagament d'una multa de sis mesos amb quota diària de 10 euros i responsabilitat personal subsidiària en cas d'impagament, i a la inhabilitació especial per a l'exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna, per a l'exercici de funcions públiques per dos anys i de professions vinculades a l'àmbit sociosanitari durant el temps de la condemna.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!