L'impacte de la cinquena onada ha estat menor perquè una part de la societat ja estava sota els efectes de la pauta de vacunació completa contra el coronavirus. En aquest sentit, s'obren algunes incògnites sobre què passarà aquesta tardor. I precisament sobre aquests efectes de la vacunació n'ha parlat la investigadora del Computational Biology and Complex Systems (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya, Clara Prats, durant la roda de premsa del Departament de Salut per informar sobre el procés de vacunació del coronavirus a Catalunya. 

En aquest sentit, Prats ha explicat que han avaluat l'efecte que les persones es vacunin o no. Així, ha destacat que els vacunats transmetem menys. Però, no només s'han estudiat els contagis, sinó que també s'han analitzat els ingressos als hospitals, dies, ingressos a les UCI, durada d'aquests ingressos i morts. 

captura vacunas salut clara prats

Diapositiva del Departament de Salut / Captura

Així, des de l'1 de gener s'haurien evitat entre 100.000 i 150.000 casos. Segons ha exposat la mateixa Prats, l'estudi s'ha dut a terme tenint en compte les mesures de contenció de la pandèmia actuals.

ingresos planta salut

Diapositiva del Departament de Salut / Captura

dias ingresos covid salut

Diapositiva del Departament de Salut / Captura

D'aquesta manera, s'haurien evitat entre 31.000 i 38.000 ingressos als hospitals per efecte directe de la vacunació i entre 280.000 i 340.000 dies d'ingrés. Cal tenir en compte que una persona ingressada per coronavirus en un hospital, tant pot entrar-hi per tres dies i millorar, com haver-s'hi de quedar més dies perquè no hi ha millora o, fins i tot, haver d'ingressar a l'UCI.

ingresos uci salut

Diapositiva del Departament de Salut / Captura

dias ingresos uci

Diapositiva del Departament de Salut / Captura

L'efecte de la vacunació també s'ha pogut palpar a les UCI. En aquest sentit, s'haurien evitat entre 4.700 i 5.700 ingressos d'UCI i entre 77.000 i 93.000 dies d'ingrés en llits de crítics. 

defunciones coronavirus salut

Diapositiva del Departament de Salut / Captura

Finalment, l'arribada de vacunes també ha tingut un impacte important pel que fa al nombre de morts. D'aquesta manera, des del dia 1 de gener s'haurien evitat entre 6.900 i 9.500 morts. 

Què passarà ara?

"Com ens relacionem a l'estiu i durant el curs és diferent", ha explicat Prats. Predir una situació es fa complicat, però la investigadora ha constatat que hi ha una sèrie de possibilitats. Així, ha remarcat que l'escenari més probable que tenen sobre la taula és que cap a finals de mes o principis d'octubre o ens estabilitzem pel que fa als contagis o bé hi hagi un creixement. Tot i això, ha volgut subratllar que "estem molt millor que l'any passat" perquè no hi havia vacunes i ara per ara, hi ha xifres altes de vacunació.

En aquest context, Prats creu que la pròxima onada podria assemblar-se més a la quarta, que va ser petita. Ara bé, insisteix que si finalment tinguéssim una sisena onada, l'afectació de morts seria similar, però l'afectació a les UCI i als hospitals seria millor.

Sigui el que sigui, la investigadora ha ressaltat que cada onada s'ha gestionat amb mesures més suaus: "El retorn a la normalitat és gradual". I ha insistit en el fet que "cada onada necessita menys mesures".

Situació epidemiològica a Catalunya

Com també és habitual en aquestes rodes de premsa, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha fet un petit resum de la situació epidemiològica a Catalunya. D'aquesta manera, ha posat èmfasi en la millora dels indicadors. Setmanalment, ha exposat, estem a 3.619 casos i molts s'han donat en persones menors de 40 anys. Aquesta dada de Salut, però, és millor que la de la setmana anterior.

Cabezas ha insistit en el perfil dels ingressats. I és que, tal com destaca dels 681 ingressos als hospitals que hi ha actualment, unes 65 persones tenen menys de 40 anys. I només 10 d'aquestes tenien la pauta completa. Així, la secretària de Salut Pública ha remarcat que podrien haver estat vacunades i potser evitar l'ingrés. A les UCI també hi ha 20 persones menors de 40 anys i 16 no estaven vacunades. Així ha aprofitat per recordar que la malaltia en menors de 40 anys també pot ser greu.

La secretaria també ha volgut mencionar que encara la demanda de vacunes continua sent baixa. Malgrat tot, les dades diuen que les primeres dosis han pujat respecte a les administrades la setmana passada. Precisament per intentar canviar aquesta tendència, Salut intenta arribar a tots els públics amb l'ajuda d'influencers o persones del món de l'esport que animen a vacunar-se. 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari administra una vacuna a un jove a la Fira de Barcelona / Efe