En ple any 2022 la Xunta de Galícia, governada pel Partit Popular, ha fet una campanya en el marc del 25 de novembre, Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, en què la càrrega de la culpa cau sobre la víctima i no sobre l'agressor. Com anaves vestida? Per quin carrer passaves? Havies begut? Tot això són les preguntes típiques que han de suportar les víctimes de violència masclista. Que tenen en comú aquestes preguntes? Carreguen la responsabilitat de l'agressió en la víctima i no en l'agressor. Ningú espera preguntes similars després d'un robatori, però són freqüents en les supervivents de tota mena de violència masclista. Fa anys que el moviment feminista insisteix a deixar de culpar les víctimes i apuntar a l'agressor, però el PP de Galícia ha fet cas omís i ha presentat una campanya que qüestiona les dones. 

"Et poses unes malles d'esport. Surts a córrer a la nit. Què passa després? No hauria de passar, però passa", es pot llegir a un dels cartells que conformen la campanya de la Xunta. Cap missatge cap als potencials agressors només cap a les dones. Davant d'aquesta campanya que sembla treta de fa 15 anys, les xarxes i l'opinió pública ha esclatat contra la campanya. 

Tots els cartells que conformen la campanya segueixen el pateix patró, mostrant situacions diferents i conclouen amb "no hauria de passar, però passa". Una consigna extremadament passiva i determinista. Sense concretar que passa, ni qui ho fa, només veiem les potencials víctimes. Diversos usuaris a les xarxes socials han criticat la campanya titllant-la de revictimitzadora i poc encertada. A més, diverses organitzacions i partits han demanat la seva retirada immediata. 

Negativa a rectificar 

El BNG ha estat una de les organitzacions que han reclamat que es retirés. Ana Pontón, líder de la formació nacionalista, ha remarcat que la campanya "sobre elles la culpa de no posar prou mitjans o de no tenir un comportament correcte per evitar ser objecte de les agressions masclistes i de la violència de gènere", segons recull Público. Altres entitats també han denunciat la campanya públicament.

El PP, en la seva línia habitual, s'ha negat a rectificar. El president gallec, Alfonso Rueda, ha afirmat que la critica a la campanya que ha impulsat el seu govern és només una estratègia per desviar l'atenció de la polèmica sobre la llei només si és sí. El líder gallec del PP es nega a retirar la campanya, comptant que aquesta ja acaba avui.