El Parlament Europeu planta cara a les companyies aèries i defensa la gratuïtat de l'equipatge de mà. Aquest dimecres al Ple d'Estrasburg ha exigit a la Comissió Europea que destini més esforços per vetllar pel compliment de la llei per part de les aerolínies. En una votació a mà alçada, els eurodiputats han reclamat que es revisi la directiva dels serveis aeris de la Unió Europea i s'actuï davant de les companyies que obliguen a pagar un sobre cost per les maletes de mà, una pràctica que segons diverses sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no hauria d'estar permesa. Així doncs, l'Eurocambra ha aprovat una proposta de resolució per lluitar contra aquesta pràctica habitual. 

El text pretén que el Parlament Europeu reconegui que els costos ocults i addicionals de les companyies limiten la llibertat de comparar ofertes entre les diferents companyies, a més demanen que s'estandarditzin les mesures de les maletes perquè les aerolínies treballin en igualtat de condicions i no es produeixin "cobraments abusius injustificats". 

Incompliment de la llei per part de les companyies aèries

Les companyies aèries que segueixen cobrant un sobrecost per l'equipatge de mà estan incomplint dues sentències. La primera datada l'any 2014, quan el Tribunal de Justícia de la UE ja va dictar una sentència on indicava que la maleta de mà era un element necessari sempre que complís amb la normativa de grandària i pes, i per tant els viatgers no havien de pagar un sobrecost, però la decisió mai es va aplicar. La segona és del passat 21 de setembre quan la Comissió de Peticions de l'Eurocambra va aprovar per unanimitat instar les companyies de vol a garantir que els passatges puguin portar una maleta de mà de manera gratuïta. La Comissió considera que la maleta de mà és un "element indispensable" i que no s'ha d'exigir pagar per això. El passat mes d'agost el Ministeri de Consum va obrir un expedient sancionador a diverses companyies low cost per haver cobrat l'equipatge de mà. 

Denúncies dels consumidors

El passat mes de juliol, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va denunciar sis companyies aèries per cobrar l'equipatge de mà als aeroports catalans. L'OCU va reportar els "cobraments abusius" de Aegean Airlines, Finnair, Norwegian Air Shuttle, Ryanair, Singapore Airlines i Vueling davant l'Agència Catalana del Consum. L'Organització alertava així que les aerolínies imposen el cobrament d'un suplement per l'equipatge de mà als viatgers que surten dels aeroports catalans i que això pot encarir el cost del trajecte fins a 75 euros per passatger. A través d'un comunicat denunciaven que en alguns casos és més econòmic facturar l'equipatge que portar la maleta de mà a bord.