Sis anys de presó. És la pena que demana Javier Pulido, el pare que va aconseguir el 25% de castellà a la classe de la seva filla de P5 a l’escola Turó del Drac de Canet de Mar, per a un veí de l’Hospitalet de Llobregat per haver enviat a les xarxes socials, com Twitter (actualment, X), missatges amenaçadors contra la seva família. En concret, li demana quatre anys de presó pel delicte d’odi agreujat per la ideologia i dos anys més pel delicte contra la integritat moral. La fiscal del servei de Delictes d’Odi li demana dos anys de presó pel delicte contra la integritat moral. És la mateixa condemna que el ministeri fiscal sol·licita per a tres veïns més de Barcelona perquè també considera que, amb els seus missatges, van humiliar i van causar angoixa a la menor i la seva família. Les defenses dels ciutadans en demanaran l'absolució en considerar que les expressions s’emmarquen dins la llibertat d’expressió. L’Audiència de Barcelona haurà de jutjar el veí de l’Hospitalet perquè la pena sol·licitada supera els cinc anys de presó. La Fiscalia i l’acusació particular demanen als investigats que indemnitzin els pares i la menor amb 3.000 euros a cadadascú.

L’assetjament a la família se sosté que va començar el desembre del 2021, quan es va difondre que la sala del contenciós-administratiu del TSJC va ordenar al centre escolar de Canet de Mar impartir el 25% de les classes en castellà a l'aula de la menor, que la família havia aconseguit, però que ni Departament d’Educació ni el centre aplicaven. Les xarxes socials es van omplir de missatges despectius cap a la família. “Són un clar indicador de l’existència d’un moviment de resposta hostil amb clars trets xenòfobs i segregacionistes”, afirma l'advocat de la família, Alexandre Girbau, a l'escrit d'acusació del qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dijous.

Missatges d'odi

A l’escrit d’acusació, la família sosté que el veí de l’Hospitalet de Llobregat “publica expressions que promouen l’odi humiliant i feridor contra el col·lectiu castellanoparlant resident a Catalunya”, i que la família Pulido va ser assenyalada i se'n va “violar la intimitat personal” en represàlia a la seva petició d’aplicació de la sentència ferma dictada per la secció 5a de la sala del contenciós administratiu del TSJC, que ordenava al centre a fer més classes en castellà a la classe de parvulari de la filla, malgrat que ja s'havia aprovat un pla educatiu al centre, que no va ser qüestionat.

S’hi afegeix que “en alguns dels molts missatges es feien convocatòries per assenyalar el menor i la seva família, exposant dades personals i professionals amb l’objectiu d’aïllar el menor com un empestat”.

Un dels missatges atribuïts a Carles, el veí encausat, deia: "Ho sento pel nen, però li haurien de fer bullying fins que foti el camp". Les acusacions sostenen que amb aquests missatges es perseguia “generar a la família sentiments d’angoixa i dolor” i, fins i tot, “amb un clar objectiu de doblegar la seva posició, i servint com un clar advertiment intimidatori per a altres famílies”. El pare també critica que el TSJC va demanar protecció a la família i que des del centre “no es va fer res”, malgrat que no va haver-hi cap incident.

Per contra, la denúncia contra l'exlíder del PP Pablo Casado per proferir falsedats sobre l'escola catalana, com ara que es posen pedres a les motxilles dels nens que no parlen català, ha estat arxivada pels tribunals en considerar que s'emmarca en el dret a la llibertat d'expressió.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!