El Papa Francesc ha demanat aquest diumenge durant la seva visita a Nagasaki (Japó) un món lliure d'armes nuclears i ha criticat l'impacte "catastròfic" del seu ús des del punt de vista humanitari i ambiental.

"Amb el convenciment que un món sense armes nuclears és possible i necessari, demano als líders polítics que no s'oblidin que les mateixes no ens defensen de les amenaces a la seguretat nacional i internacional del nostre temps", ha indicat el Pontífex en el seu discurs en l'Atomic Bomb Hypocenter Park de la ciutat nipona.

"Un món de pau, deslliuri d'armes nuclears és l'aspiració de milions d'homes i dones", ha agregat, mentre ha requerit la participació de "les persones, les comunitats religioses, la societat civil, els estats que posseeixen armes nuclears i aquells que, no els sectors militars i privats i les organitzacions internacionals" per a aquest propòsit.

De forma paral·lela, Francesc ha fet una crida a considerar l'impacte humanitari i ambiental de les armes nuclears que, segons ha denunciat, "malgasta recursos valuosos que podrien utilitzar-se en benefici del desenvolupament integren dels pobles i per a la protecció del medi ambient".

Agenda 2030

"L'estat actual del nostre planeta reclama per la seva part una reflexió sèrie sobre com aquests recursos podrien ser utilitzats en la complexa implementació de l'Agenda 2030", ha suggerit Francesc, que també ha qualificat d'"atemptat continu que clama al cel" el fet que milions de nens i famílies visquin en condicions "infrahumanes" mentre es gasten grans quantitats econòmiques en la "fabricació, modernització, manteniment i venda d'armes cada vegada més destructives".

En aquest context, ha posat èmfasi que la possessió d'armes nuclears i un altre tipus d'armes de destrucció massiva atempta contra l'"anhel" humà de "pau i estabilitat" i "sembla contínuament posar-lo a prova".

"El nostre món viu la perversa dicotomia de voler defensar i garantir l'estabilitat i la pau partint d'una falsa seguretat sustentada per una mentalitat de por i desconfiança que acaba per enverinar les relacions entre pobles i impedir tot possible diàleg", ha apuntat en el seu discurs.

"Confiança"

"La pau i l'estabilitat internacional són incompatibles amb tot intent de fundar-se sobre la por de la mútua destrucció o sobre una amenaça d'aniquilació total", ha continuat el Pontífex.

Així, ha insistit en el valor de la "confiança" per respondre a l'existència d'armes nuclears, i ha urgit a trencar "la dinàmica de desconfiança actualment prevalent", que "fa córrer el risc de conduir al desmantellament de l'arquitectura internacional de control de les armes".

"Mai no podem cansar-nos de treballar i insistir amb celeritat en suport als principals instruments jurídics de desarmament i no proliferació nuclear, inclòs el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears", ha conclòs Francesc.

Tercera Guerra Mundial a trossos

Posteriorment, durant l'homilia de la missa celebrada a l'estadi de beisbol de la ciutat, Francesc ha recalcat que Nagasaki, porta en la seva ànima "una ferida difícil de curar" que és signe "del sofriment inexplicable de tants innocents": "Víctimes atropellades per les guerres d'ahir --ha dit--, però que continuen patint avui en aquesta tercera guerra mundial a trossos.

En aquest sentit, segons informa Vatican News, el Papa ha demanat no perdre la memòria "del que significa carregar amb el sofriment de tants innocents" i tampoc no caure "en l'atmosfera còmoda del crit fàcil i indiferent del 'salva't a tu mateix'" ja que, tal com ha recordat, "aquestes terres van experimentar, com poques, la capacitat destructora a la qual pot arribar l'ésser humà."

Davant d'aquest recordatori, el Papa ha exhortat els fidels presents a alçar les seves veus en una pregària comú per tots aquells que avui estan patint a la seva carn aquest pecat "que clama al cel", i perquè cada vegada siguin més els que, com el bon lladre, siguin capaços de no callar ni burlar-se, sinó amb la seva veu profetitzar un regne de veritat i justícia, de santedat i gràcia, d'amor i de pau".

El Papa també ha citat l'exemple dels milers de màrtirs que han marcat el patrimoni espiritual al país, com San Pau Miki i els seus companys i els passos del qual han de seguir per vèncer "sobretot tipus d'odi, egoisme, burla o evasió".

Finalment, ha assegurat que la fe catòlica és "en el Deu dels Vivents". En aquest sentit, ha subratllat que la missió com a deixebles missioners és ser testimonis i heralds del que vindrà.

"No podem resignar-nos davant del mal i els mals sinó que ens impulsa a ser llevat del seu Regne onsevulga que siguem: família, feina, societat --ha subratllat-. El Regne del cel és la nostra meta comuna, una meta que no pot ser només per al demà, sinó que la implorem i la comencem a viure avui, al costat de la indiferència que envolta i silencia tantes vegades als nostres malalts i discapacitats, als ancians i abandonats, als refugiats i treballadors estrangers".

Després de la missa, el Papa s'ha desplaçat a Hiroshima on celebra una trobada per la pau i, posteriorment tornarà a Tòquio, per continuar la seva visita durant dos dies més.