El papa Francesc ha emprès avui el seu viatge de tres dies a l'Iraq, un dels més difícils i arriscats per la pandèmia i els últims míssils llançats contra bases de les forces de la coalició internacional, però amb la determinada intenció de portar la seva proximitat a la comunitat cristiana al país, brutalment perseguida pels terroristes de l'Estat Islàmic (EI).

El vol de la companyia Alitalia s'ha enlairat a les 7:44 hora local (6:44 GMT) de l'aeroport romà de Fiumicino i està previst que, després de recórrer 2.947 quilòmetres, aterri a l'aeroport de Bagdad a les 14.00 hora local (10.00 GMT).

De la delegació vaticana formen part, a més del secretari d'Estat, el cardenal Pietro Parolin, el prefecte de la congregació per a les Iglesias Orientals, el cardenal argentí Leonardo Sandri, i el cardenal espanyol Miguel Ángel Ayuso, al capdavant del Pontifico Consejo per al Dialogo religiós, entre altres.

També el cardenal Fernando Filoni, qui va ser nunci a Bagdad des de 2001 a 2006 i que ajudarà el papa després que l'actual ambaixador, Metja Leskovar, contragués el coronavirus i hagi hagut de guardar quarantena.

75 periodistes viatgen amb el papa

En el vol viatgen amb el papa 75 periodistes, entre ells Efe, fotògrafs i operadors de càmera. Tots els que acompanyen en aquest viatge al pontífex han estat vacunats per evitar contagis.

papa francisco visita irak efe 2

Cartell del papa Francesc al costat de l'aiatol·là Ali Sistani en Bagdad / Efe

A la seva arribada a l'aeroport de Bagdad, esperarà al papa a peu d'escaleta el primer ministre iraquià, Mustafa al Kazemi, i dos nens amb vestits tradicionals li oferiran flors.

Després d'una discreta cerimònia de benvinguda, el papa i el cap del Govern es reuniran en privat en una de les sales de l'aeroport de la capital.

El seu primer acte oficial serà la reunió amb el president del país, el kurd Barham Saleh, i el discurs que pronunciarà al palau presidencial davant de les autoritats i membres del cos diplomàtic.

Visites a Ur i Nínive

En només tres dies, el pontífex anirà al sud a Ur dels Caldeus i al nord, a la plana de Ninive i les ciutats de Mosul i Qaraqosh, destrossades pel Daesh i on es concentrava la població cristiana que ha quedat reduïda a la meitat, a més d'a Erbil, la capital del Kurdistan, que va donar empara als que fugien dels gihadistes.

 

Imatge principal: Fortes mesures de seguretat a l'Iraq davant de la visita del papa Francesc / Efe