El papa Francesc podria visitar Manresa amb motiu del 500 aniversari de l'estada que hi va fer Ignasi de Loiola a la capital del Bages al segle XVI. Segons ha informat Catalunya Religió, el papa encara està "reflexionant" sobre el viatge. Així ho ha manifestat el cardenal Joan Josep Omella després de la trobada dels bisbes catalans amb el papa a Roma. Segons Omella, el papa "hi té molt d'interès" per l'Any Jubilar Ignasià i també "com a jesuïta". Aquesta trobada amb el pontífex es produeix en el marc de la visita ad limini apostolorum a Roma, una trobada que ha de complir-se cada lustre i que durarà fins al pròxim dia 15, i en la qual han participat els bisbes de Tarragona, Barcelona i València.

Manresa

"Encara estic reflexionant". Aquesta ha estat la resposta del papa a la invitació del cardenal Omella de visitar la ciutat de Manresa de cara a la celebració de l'Any Ignasià, just després de lamentar les dificultats per viatjar en plena pandèmia de covid. En acabar la reunió, Omella ha explicat que “hem insistit que ens encantaria que vingués tant a Santiago com a Manresa, en l'Any Jubilar Ignasià i com a jesuïta”. I és que el papa Francesc també és jesuïta, l'orde religiós més gran de l'Església catòlica, la Companyia de Jesús, que va ser fundada per sant Ignasi de Loiola el 1534

Sant Ignasi de Loiola va peregrinar a Manresa ara fa cinc-cents anys i va viure-hi durant aproximadament un any, primer demanant almoina i després fent tasques a un hospital local a canvi de menjar i allotjament. Durant l'estada a Manresa, va passar gran part del temps en una cova, practicant l'ascetisme i els seus exercicis espirituals.

Abusos

A banda d'això, el cardenal també ha expressat el seu desig d'aclarir els nous casos d'abusos sexuals en mans de membres de l'Església a l'Estat, però ha rebutjat "de moment" recórrer a una comissió independent. "Davant el tema dels abusos tots sentim el gran dolor d'aquest fet enmig de la societat i el desig en tot moment de la nostra proximitat, de tots els bisbes, que hem establert unes comissions en cada diòcesi per recollir les denúncies, acompanyar aquestes persones que se senten ferides i evitar que en el futur aquestes coses puguin tornar a succeir", ha afegit Omella. El cardenal també ha explicat que l'informe dels abusos ha estat remès a totes les diòcesis del país i als religiosos, perquè hi ha presumptes abusos comesos en escoles, i que "van responent a poc a poc". Tanmateix, també n'ha demanat dades al diari que ho va destapar, El País, ha conclòs.