Una investigació elaborada per El País ha destapat 251 nous casos de pedofília a l'Església catòlica. A principis de desembre, el rotatiu espanyol va remetre la llista dels casos al Papa Francesc. Aquest diumenge, coincidint amb la publicació de l'estudi, s'ha pogut saber que el Vaticà ha obert una investigació sense precedents dins l'Estat espanyol per esclarir els fets. Segons el diari, s'està investigant a 251 membres del clergat i alguns seglars d'institucions religioses acusats d'abusos a menors del 1943 a 2018

Milers de víctimes

Segons el document de 385 pàgines d'El País entregat al Papa, els casos d'abusos sexuals a les escoles catòliques de l'Estat pujarien a 602 en total des dels anys trenta i les xifres de les víctimes sumarien unes 1.237. El cas més antic del document data del 1943 i el més recent del 2018. La investigació va ser entregada al Papa Francesc el 2 de desembre, aprofitant el contacte directe del pontífex amb els periodistes durant el seu viatge a Grècia. El càlcul de víctimes deriva tant dels testimonis directes d'afectats com de testimonis que majoritàriament diuen que els abusos eren un "secret de domini públic". Segons el diari, "un cas habitual és el de professors que agredien sexualment a tota la classe, amb diversos cursos a càrrec seu i que van estar durant anys en un o més col·legis".

Investigació

Tal com han informat aquest diumenge, el diari també ha entregat la llista dels casos al president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Joan Josep Omella. Al seu torn, l'arquebisbe de Barcelona l'ha transmès al tribunal eclesiàstic de Barcelona, on s'ha registrat per tal que es posi en marxa una investigació. Els nous casos denunciats afectarien 31 diòcesis i a 31 congregacions religioses, que aglutinen gran part de les denúncies: el 77%. La majoria dels 251 clergues denunciats per aquesta investigació periodística són inèdits. Només 13 d'ells han estat publicats i s'han inclòs en aquest document perquè hi ha hagut noves denúncies contra ells. Segons els càlculs d'El País, si aquests 251 casos se sumen als que ja es coneixien fins ara, pugen a almenys 602 acusats per pederàstia i 1.237 víctimes des dels anys trenta. Encara que els testimonis parlen de milers de víctimes, el diari ha explicat que "per al càlcul del nombre de víctimes s'ha aplicat el criteri més estricte: només els testimoniatges directes d'afectats i testimonis". 

 

Foto principal: el Papa Francesc a Grècia / Efe