El papa Francesc ha conclòs avui un viatge al Japó, on havia arribat des de Tailàndia, que ha estat marcat per la seva ferma condemna no només al possible ús d'armes nuclears sinó també a la seva possessió. El papa després de visitar la universitat Sofia de la Companyia de Jesús, es va dirigir a l'aeroport per tornar a Roma, on arribarà a les 17:00 hora italiana (16.00 GMT) després d'un vol de 13 hores.

En la seva reunió privada amb el recentment entronitzat emperador Naruhito, Francesc va compartir el record d'haver vist els seus pares plorar per la qual cosa havia succeït a Hiroshima després de la bomba atòmica. Aquesta vivència li va marcar profundament va confessar i amb aquest record va començar aquest viatge.

La possessió d'armes nuclears és immoral

La seva primera etapa va ser Hiroshima i Nagasaki, les ciutats arrasades per les bombes atòmiques llançades pels Estats Units el 1945 i que van causar prop de 400.000 morts durant tots aquests anys a causa de les radiacions.

A l'hipocentre de la bomba de Nagasaki, al costat de la icònica foto del nen que amb els llavis afermats espera amb el seu germà mort a l'esquena el torn del crematori, Francesc va cridar als líders dels països nuclears a abandonar el clima de por en què es basa la doctrina nuclear.

Va denunciar que el nostre món viu "en la perversa dicotomia de voler defensar i garantir l'estabilitat i la pau partint d'una falsa seguretat sustentada per una mentalitat de por i desconfiança, que acaba per enverinar les relacions entre pobles i impedir tot possible diàleg".

A Hiroshima van parlar els supervivents i les seves paraules en el silenci de la nit davant del cenotafi construït on va impactar la bomba van rememorar l'"infern" d'aquell dia.

"Treball dur per donar testimoni que no hem d'utilitzar aquestes terribles bombes atòmiques de nou, ni deixar que ningú al món no senti tant sofriment", va dir Yoshiko Kajimoto, que tènia 17 anys quan el seu món es va destruir.

Allà Francesc després de saludar als supervivents va clamar "que l'ús de l'energia atòmica amb finalitats de guerra és avui més que mai un crim, no només contra l'home i la seva dignitat sinó contra tota possibilitat de futur a la nostra casa comuna"

"L'ús de l'energia atòmica amb finalitats de guerra és un crim i és immoral" i va remarcar que "també la possessió d'armes és immoral" i que "serem jutjats per això". La crida del papa arriba en un moment en què els nou Estats nuclears tenen encara 13.865 armes d'aquest tipus.

A més, el Tractat de Reducció d'Armes Estratègiques (New START) de 2011 firmat pels Estats Units i Rússia expirarà el 2021 i fins i tot no s'ha iniciat cap tipus de diàleg.

I els Estats Units i Corea del Nord continuen les seves negociacions per al desarmament de les instal·lacions que amenacen la regió, però encara sense resultat.

Preocupació per l'energia nuclear

L'únic país que ha patit una bomba nuclear, com va recordar el primer ministre, Shinzo Abe al papa, també ha viscut el terror de la fuga nuclear després del terratrèmol i tsunami a Fukushima, que en país va reobrir el debat sobre les centrals.

El debat sobre els perills de les centrals nuclears va esclatar de ple en el viatge, doncs els mateixos bisbes japonesos han demanat en diverses ocasions el tancament dels reactors i així li ho van comunicar a Francesc.

Si us plau, resi perquè a tot el món s'elimini del nostre futur l'amenaça de l'exposició a les radiacions", li ha demanat avui al papa Matsuki Kamoshita, de 16 anys, un dels damnificats pel terratrèmol que el 2011 va provocar el tsunami i la crisi nuclear a Fukushima (Japó)

Francesc va escoltar el testimoni de Matsuki en un acte amb víctimes d'aquell desastre que va provocar 20.000 morts, 150.000 de desplaçats, dels quals 50.000 no han tornat a les seves cases, i la fallada de la central de Fukushima i la por d'una veritable hecatombe nuclear. I en el seu discurs es va fer eco de "la preocupació per l'ús continu de l'energia nuclear".

Francesc no va parlar del possible tancament de les centrals, però sí va subratllar la necessitat de "prendre decisions valentes i importants sobre l'ús dels recursos naturals, i en particular sobre les futures fonts d'energia".

El terratrèmol i tsunami de l'11 de març de 2011 van provocar a la central de Fukushima el pitjor accident nuclear des del de Txernòbil (Ucraïna) el 1986.

Davant d'això, va afirmar, que és important, en moments com aquest, "fer una pausa i reflexionar sobre qui som i, potser de manera més crítica, qui volem ser. Quina classe de món, quina classe de llegat volem deixar als que vindran després de nosaltres?".

Després del terratrèmol de Fukoshima, hi va haver una apagada total de les centrals nuclears, però a poc a poc s'han anat reactivant i actualment funcionen nou redactors a cinc centrals.

A més, el Govern liderat pel primer ministre Shinzo Abe defensa la necessitat de reprendre l'energia nuclear per estimular el creixement econòmic i pretén que per a 2030 entre el 20 i el 22 per cent de l'electricitat procedeixi de centrals nuclears.

Missatger de pau

El bisbe auxiliar de la diòcesi d'Osaka, Paulus Toshihiro Sakai, director de comunicacions del viatge del papa al Japó, va explicar a EFE que a més d'haver-los impactat els discursos del pontífex el que més els ha tocat ha estat "el seu afecte, la seva tendresa i acompanyament a tot el poble del Japó,"

"En cada esdeveniment i en cada lloc s'abocava amb afecte a tots els presents i així ho van sentir també els que miraven la televisió", va assegurar.

Sobre l'empremta que ha deixat el papa Francesc en aquest viatge, el bisbe destaca que "tots els diaris han dedicat les seves portades al viatge" i han descrit al pontífex com "un missatger de pau i d'alegria".